FILMSKA AKCIJA

V Ljubljani prijeli kralja balkanskega kartela

Znano je, kako so kriminalisti iz več držav razbili južnoameriško-balkansko mamilarsko navezo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Ljubljanski kriminalisti so na podlagi zaprosila Hrvaške od novembra 2017 sodelovali s hrvaškimi in z drugimi tujimi varnostnimi organi pri preiskavi mednarodne organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z organizacijo transporta kokaina iz Paname v Evropo. 

Hrvati so slovenske kolege obvestili, da se v Ljubljani večkrat sestajajo 57-letni državljan Nizozemske ter 46-in 58-letnik, državljana Hrvaške, ki so organizatorji transportov kokaina iz Južne Amerike, pri tem pa so v organizirani kriminalni združbi sodelovali še z drugimi osumljenimi osebami z območja Hrvaške, Nizozemske, Italije in Kolumbije. Na območju Slovenije sta sodelovanje v mednarodni preiskavi koordinirali tožilka specializiranega državnega tožilstva in uprava kriminalistične policije generalne policijske uprave. 

V okviru preiskave so na območju Ljubljane zaznali več stikov med osumljenci. Največkrat so se sestali prav 57-letni državljan Nizozemske ter Hrvata. Nizozemec je imel v Ljubljani celo začasno bivališče, 46-letni Hrvat pa je prav tako velikokrat bival v Ljubljani v enem od hotelov.



Kriminalna združba je ravnala zelo previdno, saj so se večinoma dogovarjali osebno, na javnih krajih ter uporabljali tudi prirejene telefone, vse z namenom, da jih policija ne bi mogla odkriti oziroma zbrati dokazov. Od novembra 2017 do zaključka policijske akcije v začetku marca so kriminalisti zbrali pomembne dokaze o organizaciji in načinu prevoza ter skrivanja kokaina, zagotavljanju varnosti transporta ter druge podrobnosti, ki so pripomogle k uspešnemu zaključku in prijetju osumljencev.


Droga v luki Koper

Ugotovljeno je bilo, da so osumljenci zaradi utrjevanja logistične poti predhodno izvedli že več ladijskih prevozov iz Južne Amerike v luke v Reki in Kopru, v katerih niso tihotapili prepovedane droge, ter tako preverili, ali bo način tihotapljenja med odpadnim železom in drugimi artikli (premog, banane, ananas) uspešen in ali jim bo uspelo drogo mimo organov nadzora spraviti na območje Hrvaške. Prav tako so odkrili še nekaj drugih oseb, ki so z navedenimi  sodelovale v različnih vlogah, a se niso zadrževali na območju Slovenije. 
FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Šestinštiridesetletni Hrvat, eden glavnih akterjev v kriminalni združbi – po poročanju hrvaških medijev gre za Stjepana Prnjata, t. i. hrvaškega Escobarja –, je imel v eni od bank v Ljubljani tudi odprt račun, na katerem je imel zelo veliko denarja, s katerim je sofinanciral različne aktivnosti delovanja organizirane kriminalne združbe. 

Kriminalisti so ugotovili, kdaj je ladja, natovorjena z zabojnikom odpadnega železa, v katerem je bil skrit kokain, odplula iz Južne Amerike, tako da so jo tuji varnostni organi lahko ves čas spremljali in nato tudi počakali na predvideni končni destinaciji zabojnika v reški luki. Vmes se je ladja ustavila še v luki Koper v Sloveniji in v Benetkah v Italiji, zabojnik pa je bil nato razložen z ladje v Reki. 

V zabojniku z odpadnim železom je bilo zelo dobro skritih 100 paketov kokaina v bruto teži 118 kilogramov, v paketih je bilo neto 100 kilogramov kokaina.


Zasegli so mu 21 tisočakov

Ljubljanski kriminalisti so nato v usklajeni akciji isti dan v hotelu v Ljubljani prijeli 46-letnega državljana Hrvaške, enega glavnih organizatorjev teh transportov, mu odvzeli prostost in opravili hišno preiskavo. Zasegli so mu dva mobilna telefona, 27.410 evrov ter nekaj dokumentacije, povezane z velikimi bančnimi transakcijami. Odrejeno mu je bilo 48-urno policijsko pridržanje. Za 57-letnega državljana Nizozemske je bilo ugotovljeno, da je medtem že odpotoval na Nizozemsko, tako da so ga nizozemski varnostni organi odkrili 8. marca in mu odvzeli prostost. Tako na Nizozemskem kot v njegovem stanovanju v Sloveniji sta bili opravljeni hišni preiskavi. V Ljubljani so zasegli mobilni telefon in nekaj drugih stvari, ki bi jih lahko povezali s kaznivimi dejanji. 

Slovenski kriminalisti so pri preiskavi sodelovali s hrvaškimi, z nizozemskimi, nemškimi, avstrijskimi, italijanskimi, s španskimi in z ameriškimi (DEA) varnostnimi organi in Interpolom,. Danes so v Zagrebu predstavili zaključke svoje obsežne preiskave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije