RUDARSKA NESREČA

Trije rudarji že doma, trije v bolnišnici

Stebrni udar v Premogovniku Velenje poškodoval šest delavcev.
Fotografija: Lani so v velenjskem premogovniku našteli 86 nezgod. Foto: Arhiv PV
Odpri galerijo
Lani so v velenjskem premogovniku našteli 86 nezgod. Foto: Arhiv PV

VELENJE – »Zelo neprijeten je občutek in težko je opisati tesnobo, ki te zajame, ko se cela jama grozovito strese, kot bi bil potres, ob tem pa se v hipu dvigne še premogov prah, tako da pred seboj ne vidiš čisto nič. Odvisen si zgolj od jamskega zračenja in sreče,« pravi velenjski rudar Asmir Bečarević, ki je obenem tudi predsednik Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) v Premogovniku Velenje (PV). Stebrnega udara ni občutil na lastni koži, so ga pa zato že mnogi jamski tovariši, ki se vsak dan bolj zavedajo, kako nevarno je njihovo delo globoko pod zemljo. Šest rudarjev je stebrni udar doživelo tudi v ponedeljek malo pred 19. uro. Kot so sporočili iz premogovnika, se je to zgodilo na pripravskem delovišču št. 13, na koti – 95 v jami Pesje PV, nekaj manj kot 500 metrov pod zemeljskim površjem.

Nihče v smrtni nevarnosti

»Konkretno pa pri izdelavi odvozne proge bodočega odkopa D,« je povedala Tadeja Jegrišnik iz službe za odnose z javnostmi PV. V tokratnem stebrnem udaru, ki na srečo ni zahteval žrtev, se je poškodovalo šest rudarjev, vsi so bili še isti večer prepeljani na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Takoj po dogodku je bil obveščen tudi republiški rudarski inšpektor in je še isti večer odšel v jamo, preiskava se je nadaljevala tudi včeraj. Zadnje informacije, ki so jih o poškodovanih posredovali iz PV, so bile spodbudne, saj naj bi bili trije rudarji že odpuščeni v domačo oskrbo, trije pa ostajajo v bolnišnici, nihče naj ne bi bil v smrtni nevarnosti.
Sreča v nesreči je vsaj, da nihče od ranjencev ni v smrtni nevarnosti. Foto: Brane Piano
Sreča v nesreči je vsaj, da nihče od ranjencev ni v smrtni nevarnosti. Foto: Brane Piano

A neuradne informacije, ki so zaokrožile, so bile sprva precej bolj alarmantne. »Bilo je kar hudo, saj so enega od rudarjev morali oživljati,« je nekdo napisal na enega od spletnih portalov. Kako je s tovariši, smo zato povprašali tudi Bečarevića, ki zadnje tedne pogosto opominja na težave in nevarnosti v jami. »Naš premogovnik potiskajo v vse slabši finančni položaj, nas rudarje pa pošiljajo kopat premog vse globlje in globlje. Tisti, ki se spuščajo v temne globine, dobro vedo, o čem govorim. A odgovorni nočejo ukrepati, direktorji se nočejo ukvarjati s preteklostjo in poslušamo samo to, kako je PV na robu likvidnosti,« opozarja Bečarević.

V jami so tudi dijaki

Uradnih informacij, kako je s kameradi, pa niti Bečarević včeraj še ni imel niti ni vedel, kdo vse je bil med poškodovanimi. »Govori se marsikaj, a ko sem preverjal določene informacije, se je izkazalo, da veliko stvari ne drži. Med šestimi poškodovanimi naj bil tudi eden od dijakov, ki je bil od kraja nesreče oddaljen nekaj deset metrov,« je povedal Bečarević. A so nam na PV zatrdili, da med poškodovanimi ni bilo nobenega dijaka, res pa so ti v rednem delovnem procesu vsak dan prisotni v jami, a so razporejeni na najvarnejša delovišča.
Predsednik SDRES Asmir Bečarević že dolgo opozarja na težave v velenjskem premogovniku.
Predsednik SDRES Asmir Bečarević že dolgo opozarja na težave v velenjskem premogovniku.

V velenjskem premogovniku dogodek obžalujejo in poudarjajo, da se s številnimi ukrepi trudijo, da bi število teh še zmanjšali. »Res pa se delo rudarjev še vedno odvija v posebnih delovnih razmerah in nekaterih dogodkov se, kljub najsodobnejši tehnologiji in opremi, žal ne da predvideti. Varstvo in zdravje pri delu sta eden od naših ključnih strateških ciljev, zato preprečevanju nezgod posvečamo veliko pozornosti.
Stranski pogled v 200 metrov dolgo odkopno čelo Foto: Arhiv PV
Stranski pogled v 200 metrov dolgo odkopno čelo Foto: Arhiv PV

Dolgoročni trendi pa kažejo, da se število delovnih nezgod vztrajno zmanjšuje. Če smo jih še pred dvajsetimi leti beležili več kot tisoč na leto, se je ta številka spustila krepko pod sto. Lani, denimo, se je zgodilo 86 nezgod, vse so bile lažje,« pojasnjujejo v poslovodstvu PV. A Bečarević je nad njihovimi izjavami razočaran: »Stebrni udari so posledica rudarjenja in določene stvari bi lahko predvideli. Morda res ne tega, kdaj točno se bo zgodil in kako močan bo, a nekako bi se jih moralo preprečevati. Nikogar ne obtožujem, a menim, da je to tudi posledica preintenzivnega odkopavanja in preveč ambiciozno zastavljenih načrtov, zato je ukrepanje nujno.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije