SODBA

Tožilstvo za balkanske bojevnike zahteva 125 let zapora

Najverjetneje bo sledila pritožba na sodbo.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes izrek sodbe v ponovljenem sojenju 15 obtoženim v zadevi Balkanski bojevnik.

Tožilstvo za obdolžene, ki jim očita neupravičeno proizvodnjo mamil in promet z njimi ter sodelovanje v mednarodni hudodelski združbi, ki naj bi jo vodil t. i. balkanski narko kralj Darko Šarić, zahteva skoraj 125 let zaporne kazni.

V prvem sojenju je po izločitvi dokazov, pridobljenih v Sloveniji in Srbiji, na prostost odkorakala večina takrat 17 obtoženih. Po spletu pravnih okoliščin je obdolženih tokrat le še 15.

Višji sodniki kazen zvišali

V prvem sojenju so oprostitvi večine sledile pritožbe tako obrambe kot specializiranega državnega tožilstva. Višji sodniki so četverici obsojenih zaporne kazni močno zvišali, oprostilni del sodbe pa razveljavili.

Kazenski spis je romal nazaj na prvo stopnjo, kjer ga je v obravnavo dobila sodnica specializiranega oddelka sodišča Andreja Sedej Grčar. Da se tudi tokratni postopek ne bo končal z izrekom sodbe na prvi stopnji, je jasno že zdaj. Zagovorniki so namreč tudi med zaključnimi besedami večkrat izpostavili možnost pritožb na sodbo.

Tožilki Blanka Žgajnar in najvišje kazni predlagata za Dragana Tošića, Dragana Beljkaša, Jakoba Remškarja, Miralema in Mirzeta Lucevića ter Petra Khermayerja, na eni zadnjih obravnav sta zanje predlagali tudi pripor ter se pri tem sklicevali na njihovo begosumnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije