HIŠNE PREISKAVE

Tihotapila kar 100 kil kokaina

Stjepana Prnjata prijeli v Ljubljani, kjer se je sestajal s pajdaši. Med obtoženimi tihotapci mamil tudi Nizozemec iz Slovenije.
Fotografija: Prnjata smo izročili Hrvatom, ki so ga obtožili kot hrvaškega Escobarja.
Odpri galerijo
Prnjata smo izročili Hrvatom, ki so ga obtožili kot hrvaškega Escobarja.

LJUBLJANA – V Vogelno ulico v Ljubljani so se zapodili policisti. V enem od stanovanj so po nalogu preiskovalne sodnice iskali drogo, pripomočke za pakiranje droge, precizne tehtnice, mobilne telefone, denar. Mudilo se je, saj je v nalogu pisalo: »S hišno preiskavo bi bilo nevarno odlašati, saj gre za dokazovanje kaznivega dejanja in zbiranja predmetov, ki jih je moč skriti ali uničiti.«
Dogajalo se je lansko pomlad, ko so v enem od ljubljanskih hotelov odvzeli prostost tudi osebi, ki je imela pri sebi toliko denarja, da lahko običajni smrtniki o njem le sanjajo; na banki pa milijone. Oba, stanovalca Vogelne in hotelskega gosta, je zdaj doletela obtožba, da sta organizirala tihotapljenje kar 100 kilogramov kokaina.

V Ljubljani pogovori o Pablu

Na Vogelni je imel začasno prebivališče državljan Kraljevine Nizozemske, 58-letni Mario Boet. Aretirali so ga v domovini, policisti pa v njegovem luksuznem ljubljanskem stanovanju bojda niso našli ničesar zanimivega, če v to ne štejemo mobilnega telefona znamke Nokia.

Bil je ena od tarč mednarodne policijske akcije, ki je torej potekala proti osumljencem kaznivega dejanja prevoza 100 kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Evropo. V enem od ljubljanskih hotelov pa so prostost odvzeli zdaj 47-letnemu Hrvatu Stjepanu Prnjatu, ki so mu občila nadela vzdevek hrvaški Escobar. Zasegli so mu dva mobilna telefona, 27.410 evrov ter nekaj dokumentacije, povezane z velikimi bančnimi transakcijami. Vtaknili so ga v izročitveni pripor in ga poleti predali hrvaškemu pravosodju, saj je tam potekala preiskava proti tihotapcem mamil. Sto kilogramov droge so namreč zasegli v reškem pristanišču.
Slovenska policija se je v zgodbo vpletla, ko so ugotovili, da se prvoosumljeni Prnjat in drugoosumljeni Boet s tretjeosumljenim Hrvatom Damirjem Družinićem že več mesecev sestajajo v ljubljanskem hotelu Union, kjer so se očitno dogovarjali o nezakonitih poslih.

Toda organi za odkrivanje storilcev kaznivih dejanj so jim bili za petami in denimo februarja lani prestregli Prnjatov pogovor z Boetom, v katerem mu je namignil, da mu bo sto kil kokaina iz Paname dostavil njegov stari prijatelj Pablo, za katerega mu je plačal 300.000 evrov. Če to količino razdrobimo v odmerke za odvisnike, bi bil zaslužek naravnost sanjski: 15 milijonov evrov.
Hrvaški tožilci pa so zdaj vložili obtožbo proti Prnjatu in še osmerici grešnikov; med njimi sta kajpak Boet in Družinić ter celo izšolani hrvaški kriminalist Ante Lukenda. Obtožen je tudi Jozo Lekaj, odgovorna oseba v podjetju Lav Trade, ki je v Ekvadorju, Panami in Kolumbiji naročilo premog, mešane komunalne odpadke, ananas in banane, med legalni tovor pa so skrili drogo.
Hrvatu Prnjatu ni sicer prav nič všeč, ko mu občila prilepljajo etiketo hrvaški Escobar, ga torej primerjajo z največjim svetovnim tihotapcem južnoameriškega kokaina Pablom Escobarjem; pravi namreč, da je bil pravi Escobar kolumbijski mafijaš, ki je pobijal ljudi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije