Svojo dvojčico ubila zaradi stanovanja?

Mediha Hromadžić, ki je ubila sestro in ranila mamo, na zdravljenju. Policisti spisali ovadbo, preiskovalni sodnik je še vedno ni zaslišal.
Fotografija: Mediha Hromadžić se zdravi na mariborski psihiatriji. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Mediha Hromadžić se zdravi na mariborski psihiatriji. FOTO: Facebook

MARIBOR – En teden je minilo od grozljivega umora 38-letne Mersihe Hromadžić, ki je izkrvavela na hodniku stanovanjskega bloka v Ulici bratov Greifov 2 v Mariboru. Toda družinska tragedija, v kateri so reševalci in pozneje zdravniki z zadnjimi napori rešili življenje 58-letne Medihe Hromadžić st. (kot smo izvedeli, je njeno stanje stabilno), še buri duhove. »Morda vi veste, kaj je povzročilo to tragedijo?« nas je na hodniku bloka spraševala ena od tamkajšnjih stanovalk. Drugi sosed, ki je takrat šel po stopnicah, pa se je dogodka spominjal z besedami: »Vse je bilo krvavo, kot da je kdo svinjo klal.«
Prebivalci bloka v Ulici bratov Greifov si od šoka ob družinski tragediji še vedno niso opomogli. FOTO: Aleš Andlovič
Prebivalci bloka v Ulici bratov Greifov si od šoka ob družinski tragediji še vedno niso opomogli. FOTO: Aleš Andlovič

Ozadje družinske tragedije je še vedno zavito v tančico skrivnosti. Sosedje so nam dejali, da v zadnjih letih za vrati stanovanja Hromadžićevih ni bilo slišati ne prepirov ne podobnih glasov, ki bi nakazovali na nesoglasja v družini, so bili pa sostanovalci menda prepirov vajeni iz časov, ko je tam še živel oče dvojčic Mersihe in Medihe Hromadžić. Navzven harmonično družinsko življenje 58-letne mame Medihe in njenih 38-letnih dvojčic je eskaliralo prav na dan žena. Sosed Bojan Emeršič si po šoku, ki ga je tistega dne doživel, še vedno ni povsem opomogel.

Ugibanja o morebitnih ozadjih, ki so vodili v tragedijo, so nekoliko pojasnili sosedi. Že pred časom naj bi se dvojčici Mediha in Mersiha sprli zaradi stanovanja, v katerem sta prebivali z mamo. »Kregali sta se zaradi stanovanja. Mama je zadevo poskušala reševati, a je na žalost prišlo tako, da je ena ubila drugo,« nam je razkrila soseda, ki je dobro poznala vezi v družini Hromadžićevih. Sestri naj bi se na vse pretege trudili, da bi druga drugo spravili iz skupnega stanovanja.
Truplo so odpeljali na sodno obdukcijo. FOTO: Aleš Andlovič
Truplo so odpeljali na sodno obdukcijo. FOTO: Aleš Andlovič

Izvedeli smo, da je zdaj umora in poskusa umora osumljena Mediha Hromadžić na mariborskem centru za socialno delo zaprosila, da bi ji dodelili neprofitno stanovanje, a je bilo to glede na trenutno situacijo nemogoče, po prijavljenih podatkih se je namreč znašla šele na 72. mestu prednostne lestvice.
Mediha Hromadžić se zdravi na mariborski psihiatriji. FOTO: Facebook
Mediha Hromadžić se zdravi na mariborski psihiatriji. FOTO: Facebook

Ali je bila res samo borba za stanovanje vzrok in povod za tragedijo, bo pokazala policijska preiskava. Čeprav so mariborski policisti načrtovali, da bodo javnosti podrobnosti glede umora in poskusa umora razkrili minuli ponedeljek, so morali načrte spremeniti, zapletlo se je pri zdravstvenem stanju osumljene Medihe. Poročali smo, da je napadalka tistega jutra z nožem v rokah pristopicala po stopnicah bloka, zato sta se reševalca skupaj z osumljenkino mamo in sosedom Bojanom Emeršičem zaklenila v reševalni avtomobil. Šele ko so tja prispeli policisti, se je nesrečna ženska predala. Možje v modrem so ji odvzeli prostost in jo nameravali odpeljati v prostor za pridržanje na mariborski policijski postaji.

Že njen videz je kazal, da je ženska v hudi psihični stiski, zato so jo policisti predali reševalcem, ti pa so jo odpeljali na zdravljenje na oddelek psihiatrije mariborskega univerzitetnega kliničnega centra. Ker je vmes potekel zakonsko predpisani 48-urni rok, po izteku katerega bi morali policisti osumljeno s kazensko ovadbo, predvidoma zaradi umora sestre in poskusa umora mame, odpeljati na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika mariborskega okrožnega sodišča, so se mariborski kriminalisti odločili za drugačno taktiko. »Osumljena je na zdravljenju, zato so kriminalisti na okrožno državno tožilstvo poslali kazensko ovadbo in jo bodo pozneje, če bo to po zaslišanju osumljene potrebno, tudi dopolnili. Ker stik z osumljeno doslej še ni bil vzpostavljen, niti o motivu ne moremo govoriti,« nam je dejal Bojan Kitel z mariborske policijske uprave.
...
...

Ker srečanja s preiskovalnim sodnikom še ni bilo, je mariborsko okrožno državno tožilstvo zahtevalo, da osumljeno Mediho, še preden se sreča z njim, pregleda izvedenec psihiatrične stroke. Zaupali so mu nalogo, da oceni osumljenkino psihofizično zdravje, na podlagi te ocene pa bodo odvisni nadaljnji postopki zoper domnevno morilko. To pomeni, da bo izvedenec psihiater ocenil, ali je bila Mediha Hromadžić v času storitve kaznivega dejanja sploh prištevna in ali ji bodo sodili ali samo predlagali izrek sankcije obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi (psihiatriji). Kot je znano, pa lahko slednje traja najdlje pet let, zatem pa bolnika spustijo na prostost in ga ambulantno zdravijo.
Mersiha je dočakala samo 38 pomladi. FOTO: Facebook
Mersiha je dočakala samo 38 pomladi. FOTO: Facebook

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije