UTONIL?

Študentovo smrt posnela nadzorna kamera?

Objavljeno 10. april 2018 09.25 | Posodobljeno 10. april 2018 09.32 | Piše: Tina Horvat
Italijanski mediji poročajo, da naj bi Davide Maran padel v Ljubljanico pri Zmajskem mostu in utonil.
Iskati bi ga morali tudi potapljači, vendar ga včeraj zaradi premočnega toka niso mogli. FOTO: FB
LJUBLJANA – Dobra dva tedna potem, ko so v ljubljanskem klubu K4 v nedeljo ob šestih zjutraj nazadnje videli italijanskega študenta Davideja Marana, je njegovo izginotje kljub intenzivni policijski preiskavi še vedno ovito v tančico skrivnosti. Kot je znano, je bil 26-letni študent iz Ferrare v Ljubljani na izmenjavi, po njegovem izginotju pa ga ni nihče več videl. Zadnjič se je prijavil v družabno omrežje 23. marca, 25. marca, torej na dan, ko je izginil, pa je bil njegov telefon izključen. V Ljubljano je prišla njegova družina in nalepila veliko plakatov, s katerimi pozivajo ljudi, naj sporočijo, ali so ga slučajno videli, Davidejeva sestra Angela Maran pa je brata iskala tudi prek facebooka.

Mediji so ga že pokopali

A če je do zdaj obstajalo še nekaj upanja, da je Davide vendarle še živ, saj naj bi ga več ljudi opazilo na različnih krajih v Italiji, pa so se v italijanskih medijih ob koncu tedna pojavile nadvse žalostne vesti, ki so družini in vsem, ki so se trudili z iskanjem, upanje močno zmanjšale. Potem ko naj bi ga v prejšnjem tednu večkrat videli v Trstu in okolici, nekdo pa naj bi ga opazil med avtoštopom v Bellunu, so v nedeljo poročali, da naj bi slovenska policija pridobila videoposnetek, na katerem se vidi, kako je nesrečnik padel z mostu v reko Ljubljanico.

image
Včeraj je minilo 15 dni, odkar je pogrešan. FOTO: arhiv Slovenskih novic

»Z Zmajskega mostu je padel v reko, nato pa ni mogel več iz vode nazaj na breg. Poskušal se je oprijeti veje, vendar ga je odnesel rečni tok,« je zapisal lokalni spletni časopis estense.com iz Davidejeve domače Ferrare, njihove domneve pa so povzeli še drugi italijanski mediji. In še: »Čeprav slovenska policija še ni potrdila njegove smrti in tudi trupla še niso našli, vse okoliščine kažejo na to, da ni dvoma, da je utonil v Ljubljanici.«

Policija ga še intenzivno išče

Medtem ko se po sosednji Italiji širijo žalostne novice, slovenska policija Davideja intenzivno išče in zavrača domneve o njegovi smrti. Kot nam je povedala Nataša Pučko s PU Ljubljana, navedb italijanskih medijev ne morejo komentirati, lahko le zanikajo, da bi našli truplo. »Preiskava še traja, zato o podrobnostih ne moremo govoriti, lahko pa potrdimo, da smo Davideja Marana opazili na kamerah, in temu sedaj sledimo.« Kot je še razložila, so ga intenzivno iskali s konjenico, slednimi psi, čolni in helikopterjem, včeraj pa so hoteli Ljubljanico preiskati še potapljači, vendar so morali akcijo zaradi premočnega toka prestaviti.

image
Italijanski mediji trdijo, da je kamera posnela njegov padec z Zmajskega mostu, policija še preiskuje. FOTO: Mavric Pivk

Davide Maran žal ni prvi in edini tuji mladenič, ki je nesrečno končal v Ljubljanici ali brez sledi izginil. Tako so po šestih dneh iskanja junija 2014 našli golo truplo 29-letnega Nemca Johannesa Helmuta Strassmana, bogatega igralca pokra, od 9. septembra 2016 pa pogrešajo nemškega študenta Ilyo Kozlovskiya, ki je v nepojasnjenih okoliščinah izginil na Bledu.
25. marca so ga nazadnje videli, potem je izginil brez sledi.
Najdeni utopljenec ni bil Davide
Prav med intenzivnim iskanjem italijanskega študenta so v Ljubljanici v Vevčah našli truplo utopljenca. Ker policiji ni uspelo odkriti njegove identitete, so se obrnili na medije in prosili za objavo fotografije. Kot so nam povedali na PU Ljubljana, so nesrečnika takoj po objavi prepoznali svojci in se obrnili na policijo.
Deli s prijetelji