NEPLAČEVANJE OBVEZNOSTI

Srečko bo 18 mesecev nesrečen

Nekdaj uspešen podjetnik je oškodoval 130 delavcev. Izplačeval jim je le neto plače, ne pa tudi prispevkov.
Fotografija: Tožilka je za Srečka Hribška predlagala dve leti in tri mesece zapora. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Odpri galerijo
Tožilka je za Srečka Hribška predlagala dve leti in tri mesece zapora. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski

SEVNICA – »Bravo,« je cinično vzkliknil nekdaj uspešni sevniški gradbinec Srečko Hribšek, ki je zdaj v osebnem stečaju, v stečaju pa so tudi njegova podjetja, ko je tožilka Andreja Haler zanj predlagala dve leti in tri mesece zapora. Sodnik Ivan Kovač je bil bolj milosten, saj je predlagano kazen oklestil na poldrugo leto zapora. Sodba je pravnomočna.

Uspešni sevniški gradbinec, ki je bil eden glavnih pri gradnji HE na spodnji Savi in ki je imel ali ima v svojih garažah prestižne avtomobile, pa je bil nekoliko manj darežljiv do svojih zaposlenih. Njegovo podjetje Horizont Inženiring in družba Sava Beton, katere lastnik in direktor je bil, oba sta zdaj v stečaju, podjetje pa je imel tudi v Nemčiji, kamor je preusmerjal finančne tokove, sta oškodovala 130 delavcev, saj jim nista plačevala prispevkov in plač. Neplačanih obveznosti je bilo za 210.000 evrov. V obeh navedenih podjetjih obveznosti z naslova prispevkov za socialno varnost niso bile v celoti poravnane in so znašale več kot 121.000 evrov, sedmim delavcem pa v določenem obdobju ni izplačeval plač.

Kršenje pravic delavcev, ki jih je Hribšek vseskozi zanikal, se nanašajo na obdobje 2010–2013. V tem obdobju je gradbinec delavcem izplačeval le neto plače, ni pa plačeval prispevkov. Sam je trdil, da tega ni bil zmožen, saj se je v gradbeništvu začela kriza in posledično plačilna nedisciplina. Hribšek, ki je imel kot gradbinec pomembno vlogo pri gradnji HE na Spodnji Savi, gradil je tudi stanovanja za trg, je trdil, da so v tistem obdobju banke zaprle pipe, veliko je imel terjatev, cel milijon so mu dolgovali, zato ni mogel izplačevati prispevkov. V svoj zagovor je povedal, da je ustrezne obrazce za obračun prispevkov redno izpolnjeval in dostavljal davčni, ni jih pa plačeval. Namesto da bi odpustil delavce, če jim ni mogel plačevati prispevkov, je zaposloval nove, poleg tega je finančne tokove preusmerjal v Nemčijo, kjer je imel tudi svoje podjetje, sklepal asignacijske posle, tako da plačila s teh naslovov nikoli niso prišla na tekoči račun njegovih podjetij, po katerih bi lahko posegla davčna.

Iz spisa o prometu v Sloveniji in Nemčiji izhaja, da je imel v Sloveniji minimalen priliv, v Nemčiji pa v tistem obdobju več kot 400.000 evrov priliva. »Obdolženi se je zavestno odločal, kaj, komu in kdaj bo plačal in komu bo dal prednost,« je poudarila okrožna državna tožilka Andreja Haler. S tem pa je grobo posegal v pravice iz delovnih razmerij in ogrožal socialno varnost zaposlenih. »Prispevke je bil dolžan plačati, saj so del plače in niso prosta izbira delodajalca,« je dodala tožilka.

Nekdanja Hribškova betonarna FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Nekdanja Hribškova betonarna FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski

Za Hribška pa se je bolj uspešno kot ta postopek zaključila zadeva v Brežicah, kjer je bila v ponovljenem sojenju zaradi domnevne zatajitve izrečena zavrnilna sodba. Hribšku, ki je v času poslovanja pri lizinški hiši kupil okrog 50 vozil, so očitali, da si je prilastil devet na lizing kupljenih tovornih vozil mercedes-benz, še neodplačane prodal naprej v Nemčijo, denarja pa ni dal lizinški hiši, ampak ga je pospravil v žep. Najprej je bil obsojen na pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo štirih let, višje sodišče je sodbo razveljavilo in jo vrnilo na prvostopenjsko sodišče, kjer pa je bila izdana zavrnilna sodba. »Zakaj pa vas v Brežicah ni bilo, ko je bilo vse razveljavljeno,« se je na sevniškem sodišču na novinarko jezil Hribšek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije