PREGON

Ramba zbil na tla in ustrelil v glavo

Slovenija prevzela pregon proti osumljenemu umora Mervanu Šljivarju.
Fotografija: Strel v glavo je vzel Cazinskega Ramba.
Odpri galerijo
Strel v glavo je vzel Cazinskega Ramba.

LJUBLJANA – Mervan Šljivar z Dola pri Ljubljani je bil zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića (predlanski strelski obračun na Fužinah) na ljubljanskem okrožnem sodišču najprej obsojen na šest let zapora, po razveljavitvi sodbe in ponovnem sojenju pa je bil na zadnji novembrski dan lanskega leta oproščen. Kljub tej dobri novici pa je tedaj že vedel, da zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu, saj so tožilci napovedali, da ga bodo preganjali zaradi zločina, ki naj bi ga zagrešil v Bosni in Hercegovini.

Preiskava po slovenskih notah

Takoj po oprostilni sodbi je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Tanja T. Benigar proti njemu uvedla preiskavo zaradi suma, da je 14. septembra 2014 v Cazinu iz brezobzirnega maščevanja umoril Nedžada Kličića, imenovanega Krajiški oziroma Cazinski Rambo. Ta je bil znan po tem, da je na spletni strani youtube pod naslovom Born for action (Rojen za akcijo) razkazoval svojo spretnost z orožjem.
Bosanci so Šljivarja že nekaj časa iskali z mednarodno tiralico, vendar so iz Slovenije prejeli obvestilo, da slovenskega državljana ne bomo izročili državi, ki ni članica Evropske unije. Smo pa bili pripravljeni prevzeti kazenski pregon, vendar po naših pravilih igre in kazenske zakonodaje. Tožilci tako Šljivarja bremenijo kaznivega dejanja umora iz brezobzirnega maščevanja po slovenskem kazenskem zakoniku, za kar mu preti do 30 let zapora.
Strel v glavo je vzel Cazinskega Ramba.
Strel v glavo je vzel Cazinskega Ramba.

Ta čas v svetu preiskave potekajo videozaslišanja prič iz Bosne in Hercegovine, Šljivar pa se do očitkov še ni opredelil (neuradno očitke na svoj račun odločno zavrača). Po končani preiskavi se bodo tožilci odločili, ali bodo proti 36-letniku vložili obtožbo ali pa predlagali ustavitev postopka.
Zločin se je zgodil v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu, bosanski tožilci pa so pozneje v obtožbi zapisali, da so Šljivar, Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić ob pol enih zjutraj zamaskirani vstopili v ta lokal z namenom, da vzamejo življenje Kličiću.
Gredelj naj bi bil ob vstopu v Gold opremljen z avtomatsko puško, Ikeljić s puškomitraljezom, Rekić z aluminijasto palico, Šljivar s pištolo, Pavlović pa je stražil pred vhodom. »Šljivar je pristopil k oškodovancu, zadal mu je več udarcev s pištolo neznane znamke po glavi, nato pa ga je podrl na tla in mu izstrelil en strel v glavo, zaradi česar je smrt oškodovanca nastopila takoj,« je bilo zapisano v bosanski obtožbi.
Šljivar se je po oprostilni sodbi vrnil v pripor. FOTO: MARKO FEIST
Šljivar se je po oprostilni sodbi vrnil v pripor. FOTO: MARKO FEIST

Preostalim grešnikom so zaradi tega kaznivega dejanja sodili na kantonskem sodišču v Bihaću in jih spoznali za krive, postopek proti Šljivarju pa so že med preiskavo zaradi njegove nedosegljivosti izločili.

Potegnil sprožilec in zmrznil

V času zločina naj bi brezposelni oče treh otrok vozil porsche panamero, po ugotovitvah bosanskih preiskovalcev zločinov pa sta bila s Cazinskim Rambom okoli dve leti prijatelja. Skupaj naj bi se ukvarjala s preprodajo drog. Sprla naj bi se julija 2014, saj naj bi Kličić Šljivarju iz posla dolgoval 12.000 evrov, a ta naj mu jih ne bi nameraval izročiti. Šljivar naj bi nato začel iskati nekoga, ki bi bil pripravljen za 15 tisočakov pobiti Kličićevo družino oziroma na njegovo hišo vreči eksplozivno napravo. Eksplozija je v začetku septembra 2014 zares odjeknila (nastala je le materialna škoda), Kličić je kot krivca policistom obdolžil Šljivarja, tega so v zvezi s tem tudi zaslišali na cazinski policijski postaji. Obdolžitev naj bi Šljivarja tako razkačila, da naj bi zbral omenjeno druščino, in ko so 14. septembra 2014 okrog polnoči ugotovili, da Kličić sam sedi v separeju v Goldu, so krenili v akcijo.
Rdeča tiralica, s katero so Bosanci iskali Šljivarja.
Rdeča tiralica, s katero so Bosanci iskali Šljivarja.

Gredelj in Ikeljić sta, tako je pisalo v bosanski obtožbi, proti preostalim gostom namerila puški, Pavlović je kot stražar obstal pred vhodom v lokal, Šljivar in Rekić pa sta med hojo do Kličića prevračala stole. Rakić je nato z zamahovanjem z bejzbolsko palico in udarjanjem po šanku delal Šljivarju prosto pot in Cazinski Rambo je bil nekaj trenutkov pozneje mrtev.
Nekdo od obtožencev je preiskovalcem pozneje sicer dejal, da njihov namen ni bil temu vzeti življenja, le tako naj bi ga pretepli, »da ga še lastna mati ne bi prepoznala«. Obtoženi Rekić je denimo povedal, da mu je Šljivar pred dogodkom rekel, da je Rambo njegov sovražnik in bo z njim fizično obračunal, po dogodku pa, »da ga ni hotel ubiti, a je potegnil sprožilec in nato zmrznil«. Strela naj ne bi videl nihče, po njem naj bi slišali le besede Šljivarja, naj zbežijo, saj je ubil Ramba, in začeli so bežati proti avtu, s katerim so se pripeljali do Golda.
Za streljanje na Fužinah je bil oproščen. FOTO: MARKO FESIT
Za streljanje na Fužinah je bil oproščen. FOTO: MARKO FESIT

Iz nekaterih virov je sicer slišati, da naj bi bili dokazi proti Šljivarju zelo skopi, bosanski dokazni standardi pa tudi precej nizki. A eden tistih, ki naj bi jim Šljivar ponudil 15.000 evrov za metanje eksploziva na Kličićevo hišo, naj bi se spominjal, da mu je osumljenec umora nekaj mesecev pred zločinom prisegel na svojo družino, da bo Ramba slej ali prej ubil, mu najprej zlomil nogi in roki, nato pa mu razstrelil možgane. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije