NJEGOVA IZBIRA

Raje na psihiatriji kot v arestu

Drago Kramarić bi moral že zdavnaj v zapor. Zatočišče je našel na psihiatrični kliniki.
Fotografija: Drago Kramarić je ob nakupu proizvodne hale Vina Brežice napovedal nesluten razvoj podjetja in blagostanje za delavce. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Odpri galerijo
Drago Kramarić je ob nakupu proizvodne hale Vina Brežice napovedal nesluten razvoj podjetja in blagostanje za delavce. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski

KRŠKO – Precej vode je že preteklo po Savi, odkar je bil Drago Kramarić, nekdanji direktor družbe BGS Elektrika, ki se je po blokadi računov preimenovala v AAA-ING, zaradi kršenja pravic delavcev, nekdaj zaposlenih v Vinu Brežice, pravnomočno obsojen na tri leta in osem mesecev zapora.
Drago Kramarić je ob nakupu proizvodne hale Vina Brežice napovedal nesluten razvoj podjetja in blagostanje za delavce. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski
Drago Kramarić je ob nakupu proizvodne hale Vina Brežice napovedal nesluten razvoj podjetja in blagostanje za delavce. FOTO: Nada ČerniČ Cvetanovski

Zaprosil je za odlog prestajanja kazni, na krškem okrožnem sodišču mu niso ugodili, zato se je pritožil na višje sodišče. A višje sodišče je bilo enakega mnenja kot prvostopenjsko in odločilo, da mora na prestajanje kazni, kot je bilo določeno. Nastala je težava z vročanjem pošte, saj Kramarić ni bival na naslovu, ki ga je navedel. Bržčas je navedel naslov Veliki Obrež, kjer je imel hišo, vredno 233 tisočakov. To hišo je sodišče na začetku leta na drugi dražbi poskušalo prodati za polovično ceno. Ker dražba ni uspela, je izvršbo nepremičnine dolžnika Kramarića, ki je bila predmet teh postopkov, ustavilo ter sklenilo, da upnika, to sta Deželna banka in švicarsko podjetje, na nepremičnini obdržita zastavno pravico.

Kramarić, ki pravi, da je brez premoženja, čeprav je v času, ko ni bilo denarja niti za plače, živel na veliki nogi, kupoval drage avtomobile, hiše in stanovanja, tudi v Nemčiji, kjer je posloval del družbe, najemal je gostinske lokale ter kupoval počitniške apartmaje na morju in financiral nogometaše, se je umaknil iz Slovenije. Po vsej verjetnosti v Savski Marof, kjer je bil dolga leta predsednik istoimenskega nogometnega kluba. Medtem ko 212 delavcem ni izplačeval plač, prispevkov in regresov, pa je veliko vlagal v svoj klub.

Ob 90-letnici kluba je pripravljal spektakel, na katerem naj bi z njegovim četrtoligašem zaigrale velike ribe. Svojemu klubu je za nasprotnika želel pripeljati Dinamo ali vsaj Hajduk, pa mu ni uspelo. Obrnil se je tudi na nemški Bayern, ki sicer ni prišel odigrat tekme z lokalci, se je pa klubu oglasil s pismom, kar je bilo njihovo največje darilo za rojstni dan.
Zdaj je Kramarić bolan, psihično zlomljen in je svoje zatočišče našel v psihiatrični kliniki Vrapće. Ko so ga s krškega sodišča vabili na novo sojenje, saj naj bi si protipravno prilastil del opreme nekdanje družbe Vino Brežice, pošte ni dvigoval, ker je bil na bolniški, na psihiatriji, nekaj časa tudi v domači oskrbi na Hrvaškem. Hiše v Dobovi nima več, tudi v Nemčiji ne, je brez avta, njegovi mesečni prihodki so manjši od dvesto evrov, pojasnjuje.


Aprila se je le pojavil na sodišču, kjer so mu očitali, da si je protipravno prilastil del polnilne linije za pijače, stroj za pakiranje, kompresor za vodno hlajenje, sušilno opremo nekdanjega Vina Brežice in vse to prodal v Nemčijo, denar pa pospravil v svoj žep. A lastnica opreme je bila v resnici banka, s prodajo pa naj bi jo oškodoval za 55.000 evrov. Kramarić krivde na aprilskem predobravnavnem naroku ni priznal, trdil je, da je nekaj te opreme še vedno v Brežicah.


Po predobravnavnem naroku se je spet izgubil na Hrvaškem in ga ni bilo mogoče dobiti na sodišče. Razpisali so evropski nalog za prijetje in predajo, vendar se je obtoženi septembra čudežno sam pojavil na sodišču. Sodnika je prosil za čas, da se pripravi na zagovor, čeprav je imel od predobravnavnega naroka skoraj pol leta časa. Kljub vsemu je nanizal kronologijo dogodkov, odkar je od propadlega Vina Brežice za milijon tristo v paketu kupil proizvodno halo in opremo, čeprav ni več nameraval polniti pijač. Kompleks Vina Brežice je kupil zaradi prostora, saj so tam izdelovali elektroopremo za Siemens, ki je bil njihov glavni kupec.


Čeprav se zdravi na psihiatriji in menda ni sposoben za prestajanje kazni, je neverjetno bistro in logično govoril o poslovanju podjetja in domnevno nezakoniti prodaji opreme. Sicer pa je Kramarić, kot zasledimo na spletu, kljub bolezni aktiven v domačem hrvaškem okolju. Spomladi je bil imenovan za podpredsednika združenja hrvaških braniteljev v Lepoglavi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije