Z NOŽEM

Prijatelja umoril, truplo odvlekel na dvorišče

Jožef Jurič zavrnil ponudbo tožilstva za 20 let zapora.
Fotografija: Jožef Jurič je dopolnil 75 let. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Jožef Jurič je dopolnil 75 let. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – Le malokdo je po tragediji, ki se je decembra lani zgodila v večstanovanjski hiši v Kettejevi ulici 7, verjel, da je v tragedijo vpleten 75-letni Jožef Jurič. Možakar, ki je med domačini znan kot močan, a prijazen in ustrežljiv starček, je včeraj prvič sedel na zatožno klop mariborskega sodišča.

Že obsojen

Na predobravnavni narok v majhno razpravno dvorano sta Jožefa Juriča včeraj pripeljala pravosodna policista. »Obtoženi je nastanjen v enoti za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor,« je pojasnila sodnica Barbara Nerat. S tem je že dala vedeti, da je bilo s psihofizičnim zdravjem obtoženega v času storitve dejanja nekaj narobe. To je potrdila okrožna državna tožilka Aleksandra Kolarič, ki je med branjem obtožnice dejala: »Obtoženi je bil v času storitve dejanja bistveno zmanjšano prišteven.«

Sosedje so poklicali policijo in reševalce, a nesrečniku ni bilo pomoči. FOTO: Tadej Regent
Sosedje so poklicali policijo in reševalce, a nesrečniku ni bilo pomoči. FOTO: Tadej Regent

Obtožba mu očita, da je tragičnega decembrskega dne v stanovanju, v katerem je bival, umoril 45-letnega prijatelja Zdravka Nadižavca. »V trenutku, ko je bil s hrbtom obrnjen proti vam, ste ga z nožem, dolgim 32 centimetrov in širokim tri centimetre in pol, zabodli v predel prsnega koša,« je nadaljevala tožilka. Napadeni je najpozneje pol ure po napadu umrl zaradi poškodb medpljučja, srčnega prekata in medprekatne mišice. O vzroku, zakaj sta se Jurič in Nadižavec, ki je celo nekaj časa prebival pri obtoženem, sprla, ni bilo govora. Naj bi pa grožnje s smrtjo slišali sosedje. Za primer priznanja krivde je tožilka storilcu ponudila zaporno kazen v trajanju 20 let.

Truplo so našli na dvorišču.
Truplo so našli na dvorišču.

»Bili ste že obsojeni na pogojno kazen zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in grožnje. Preizkusna doba bi se vam iztekla šele v začetku februarja letos, če ...« je predlog o višini kazni podkrepila tožilka Kolaričeva. Obtoženi, ki menda zelo slabo sliši, je le nejeverno gledal vanjo in vprašal: »Zdravko? Kdo? Sploh ne vem, kako se piše. Sploh ne vem, za kaj gre. K sebi sem prišel šele v bolnišnici. Imel sem preklano glavo. Poleg vsega boleham še za padavico in samo spim.« Zagovornik obtoženega Petja Jenčič je v istem hipu sodnici predlagal, naj postavi izvedenca, ki bi ugotovil, ali je obtoženi sploh sposoben spremljati in razumeti sodni proces.

Jožef Jurič je dopolnil 75 let. FOTO: Aleš Andlovič
Jožef Jurič je dopolnil 75 let. FOTO: Aleš Andlovič

Sodnica je pojasnila, da se je že dan prej prek zavoda za prestajanje kazenskih sankcij pozanimala o psihofizičnem stanju obtoženega in dobila pozitivno oceno, da je Jožef Jurič sposoben sodelovati na obravnavah. »Zato so ga danes tudi privedli na obravnavo,« je dodala Neratova. Ker je odvetnik vztrajal pri postavitvi izvedenca, je Neratova v pavzi pridobila mnenje, pod katero sta podpisana tako vodja mariborske forenzične psihiatrije Miran Pustoslemšek kot lečeči psihiater Jure Koprivšek. »Zapisano je, da ste v enoti za psihiatrijo od 22. februarja letos in da so vaše kognitivne funkcije stabilne. Zatem je zapisano še, da funkcionirate optimalno in brez težav. Ocenila sta, da ste procesno povsem sposobni,« je še poudarila sodnica.
Tako so bili izpolnjeni pogoji za izvedbo predobravnavnega naroka. Na vprašanje, ali priznava krivdo, je bil Jurič tiho. Zato ga je sodnica pozvala z besedami: »Razumem vas, da ne priznavate?« Slednje pa je obtoženi Jožef Jurič slišal in jo prekinil: »Kaj bi priznal, če sploh ne vem, za kaj gre.«

Obtoženega so na sodišče pripeljali s psihiatrije. FOTO: Aleš Andlovič
Obtoženega so na sodišče pripeljali s psihiatrije. FOTO: Aleš Andlovič

A kot smo izvedeli po tragediji, je soseda kmalu po dogodku dejala, da je tragičnega dne stopila na hodnik in tam zagledala Jožeta, kako je iz svojega stanovanja vlekel negibnega moškega. Odložil ga je na dvorišču. Očividka je poklicala na pomoč reševalce, druga soseda pa je začela nesrečnega Zdravka oživljati, a mu tudi reševalci niso več mogli pomagati.
Začetek sojenja pred petčlanskim sodnim senatom bo konec marca. Takrat naj bi zaslišali več prič, obramba pa je predlagala tudi dopolnitev ali izdelavo novega izvedenskega poročila glede prištevnosti obtoženega in morebitnih vplivov opojnih substanc na njegova dejanja. Na mesto za priče naj bi stopil tudi patolog Rajko Kavalar, ki bo poskušal pojasniti, kako so bile povzročene vbodne rane, zaradi katerih je Zdravko Nadižavec umrl. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije