NEVARNO

Previdno na Soči: julija toliko nesreč kot lani v vsem letu

Ta mesec so policisti obravnavali že štiri nesreče, ena se je končala tragično.
Fotografija: Reka Soča, tako lepa, a lahko tudi zelo nevarna. FOTO: Maja Fister
Odpri galerijo
Reka Soča, tako lepa, a lahko tudi zelo nevarna. FOTO: Maja Fister

NOVA GORICA – V poletnih mesecih reka Soča ponuja prijetno ohladitev in dobro zabavo s številnimi aktivnostmi, a deroča voda ja lahko tudi zelo nevarna. Od začetka julija, torej v slabih dveh tednih, se je namreč zgodilo že toliko nesreč kot lani v vsem letu.

Po statističnih podatkih so policisti na območju novogoriške policijske uprave v letih 2016 in 2017 obravnavali po dva primera utopitve, predlani šest, lani pa štiri nesreče na vodah. Letos so obravnavali prav tako že štiri nesreče na reki Soči v zgornjem Posočju, vse pa so se zgodile v mesecu juliju.

Najhujša je bila torkova tragična nesreča blizu naselja Kal - Koritnica, v kateri je življenje izgubil 33-letni slovaški državljan. Policisti so 4. julija obravnavali tudi nesrečo 39-letnega avstrijskega kajakaša na Soči v okolici Kobarida, ki se je poškodoval. Poleg tega so policisti na tem območju obravnavali še dve nesreči s poškodbami, in sicer se je 1. julija ob reki pri pešpoti za slap Kozjak med soteskanjem poškodovala 50-letna državljanka Francije, 7. julija pa se je pri skoku v reko Sočo blizu naselja Lepena poškodoval češki državljan.


 

Tudi kopanje lahko nevarno


Tudi kopanje ni varno povsod, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene. Ob tem je treba upoštevati osnovne varnostne ukrepe, so opozorili pri policiji. Na območju PU Nova Gorica štejejo kot kopalne vode določeni predeli reke Soče (odseki pri Čezsoči, Tolminu, Kanalu ob Soči in Solkanu), hudourniška reka Nadiža od naselja Logje do Robiča ter reka Idrijca na odseku Bače pri Modreju.

Reka Soča in njeni pritoki so zanimivi tudi za adrenalinske športe oziroma različne rekreacijske dejavnosti na vodi in ob njej. Nekatere med njimi so po opozorilu policije lahko varnostno problematične.
 

Poostreni nadzor


Sicer pa je regijska koordinacija inšpekcij iz Nove Gorice tudi letos pred začetkom turistične sezone sklicala delovni posvet z namenom zagotavljanja večje varnosti na reki Soči, kjer so predlagali tudi časovne termine izvedbe skupnih poostrenih nadzorov. Sestanka so se udeležili inšpektorji različnih inšpekcijskih služb, med njimi tudi predstavniki PU Nova Gorica. Enega od predlaganih skupnih poostrenih nadzorov so izvedli v petek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije