ILEGALCI

Policija razkriva, kaj vse delajo migranti, da bi prišli v Slovenijo

Letos občutno več ujetih.
Fotografija: Pregledovanje tovornjakov na mejnih prehodih. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Pregledovanje tovornjakov na mejnih prehodih. FOTO: Policija

OBREŽJE – V torek okoli 8.30 je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejni nadzor in pregled vozila, kjer so v tovornem delu našli skrita državljana Afganistana, ki sta se poskušala izogniti mejnemu preverjanju in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Prav tako na vstop v Slovenijo je v popoldanskih urah pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so pri pregledu podvozja tovornega vozila odkrili dva državljana Afganistana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli. Predali so ju hrvaškim policistom.

Policisti PMP Dobova pa so v večernih urah na podvozju lokomotive vlaka, ki je prevažal avtomobile iz Madžarske v Italijo, našli državljana Alžirije, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli. Tujca so prevzeli hrvaški policisti.
Pregledovanje tovornjakov na mejnih prehodih. FOTO: Policija
Pregledovanje tovornjakov na mejnih prehodih. FOTO: Policija

Letos so policisti mejne policije Obrežje pri mejni kontroli obravnavali 32 primerov, v katerih so prijeli 102 tujca. Ti so se skriti med tovorom ali na podvozjih tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. V letu 2018 so v 42 primerih odkrili 129 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejnemu nadzoru.

V večini primerov v razgovorih s tujci in z vozniki policisti ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznika, največkrat pa, ko voznik na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek. Takrat se skrijejo na podvozje ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor.

Policisti mejno kontrolo in pregled tovornih vozil opravijo z detektorji srčnega utripa, s testerji ogljikovega dioksida, z merilniki debelin materiala, ogledali, s kamerami in z drugimi pripomočki, kot so lupa, meter, lestev ipd.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije