OBSEŽNA PREISKAVA

Policija išče tiste, ki so kupili potrdila o šolanju

Na prste so stopili 27-letnemu Bosancu, ki je izdajal potrdila, in ugotovili, da jih je izdal okoli 150. 
Fotografija: Policisti zdaj iščejo tiste, ki jim je prodal potrdila. FOTO: Ljubo Vukelić, Delo
Odpri galerijo
Policisti zdaj iščejo tiste, ki jim je prodal potrdila. FOTO: Ljubo Vukelić, Delo

LJUBLJANA – Policisti policijske postaje Ljubljana Center so končali preiskavo ponarejanja listin, ki se je začela že leta 2016. Osumljeni 27-letni Bosanec, ki je imel urejen status v Sloveniji, je prek različnih in lažnih facebook profilov prodajal ponarejena potrdila o vpisih na ljubljanskih fakultetah in šolah. Kot so razkrili policisti, naj bi na tak način zaslužil okoli deset tisoč evrov.

Osumljenec je prek facebook računov ponujal potrdila, kupci pa so mu za potrdilo nakazali od 80 do 200 evrov. Potrdila so uporabili za delo prek študentskih napotnic ali za zdravstvena zavarovanja.

Policisti so v okviru preiskave opravili več kot 200 razgovorov in odkrili več kot 100 kaznivih dejanj. Med hišno preiskavo so pri osumljencu našli bianco potrdila o šolanju in seznam osebnih podatkov. Skupno naj bi izdal okoli 150 potrdil. Osumljencu so prostost odvzeli sedmega marca, sodnik pa mu je odredil pripor.

Preiskava pa s tem ni končana. Policisti bodo zdaj zbirali obvestila o osebah, ki so pridobila njegova potrdila in jih uporabila za izkazovanje študentskega statusa. Za kaznivo dejanje ponarejanja in kupovanja ponarejenih listin je zagrožena triletna zaporna kazen.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije