Opravičil se je za umor, a mu ni žal

Senad Softić v znak obžalovanja izustil le dve besedi.
Fotografija: Senada Softića so na sodišče spremljali štirje pazniki. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Senada Softića so na sodišče spremljali štirje pazniki. FOTO: Aleš Andlovič

MARIBOR – »Marija, oprosti,« so bile na včerajšnjem naroku edine besede, s katerimi se je obtoženi Senad Softić prisiljeno poskušal opravičiti družini Mitrović, ženi Milici, hčerki Mariji in sinu Dejanu, potem ko je v začetku oktobra lani sredi belega dneva na Titovi cesti s kroglami iz pištole prerešetal Rada Mitrovića.

»Jaz v službo, ti pa k Rasimi«

Le dva dni po aferi z Zlatkom Zahovićem – ta je na novinarski konferenci napadal novinarskega kolega in ga nespodobno in povsem zunaj konteksta spominjal na tragedijo, ki se je pripetila njegovemu očetu – je bil Dejan Mitrović ponovno v soju medijskih luči. Tokrat na mariborskem sodišču, kjer so vsi pričakovali, da bodo izrekli visoko zaporno kazen krvniku njegovega očeta. Da ne bi bilo incidentov, je Senada Softića v razpravno dvorano pospremila kar četverica pravosodnih policistov. Čeprav so bili člani družine Mitrović z njim nekoč prijatelji, mu nihče od njih ni namenil niti pogleda.
»Še vedno mu ni žal, da mi je ubil moža. Ne sprejmem opravičila, saj mi je vzel pol srca. Trpim jaz, trpijo najini otroci. Še danes se, ko pridem na pokopališče, sprašujem, ali je to res in je v grobu zares moj mož. Bil je pozitiven človek, ni bil kurbir in z drugimi ni prihajal v konflikte,« je včeraj pojasnjevala Milica Mitrović, žena pokojnega Rada Mitrovića. Zatem je pojasnila, da se je njihova družina s Softićevimi spoprijateljila, saj so otroci obiskovali isti vrtec. »Obiskovali smo se, a le do trenutka, ko je nekega dne ob dveh ponoči klicala Rasima (nekdanja žena obtoženega, op. p.). Dejala je, da jo želi Senad ubiti in ji očita, da ima razmerje z mojim možem,« je še pristavila Milica.
Senada Softića so na sodišče spremljali štirje pazniki. FOTO: Aleš Andlovič
Senada Softića so na sodišče spremljali štirje pazniki. FOTO: Aleš Andlovič

Te noči sta se zakonca Mitrović odpravila do stanovanja Softićevih, kjer so spor zgladili. Kot se je pozneje izkazalo, samo navidezno, saj Senad Softić nikoli ni pozabil na ljubosumne očitke. »Prekinili smo stike. Septembra lani pa sem pred hišo videla parkiran avtomobil. Izkazalo se je, da je Senad, ki je možu očital: 'Jaz v službo, ti pa k Rasimi. Ne bo ostalo pri tem. Veš, kako je pri nas v Črni gori.' Sin je Rada soočil z očitki obtoženega, a mu je odgovoril, da nima razmerja in da so mu družina, žena in otroci sveti,« je zaključila Milica Mitrović.

Grožnja ni bila konkretna

Le Mariji Mitrović, hčerki pokojnega, se je obtoženi Senad Softić včeraj opravičil z zgoraj omenjenima beseda. Štiriindvajsetletna študentka pa je razlagala: »Krivil je očeta, da sta se z njegovo ženo razšla. A to so le zablode, ki si jih je ustvaril v svoji glavi.« Da je očetu predlagal, da bi po grožnjah, ki mu jih je izrekel obtoženi Softić, te prijavil policiji, je pokojnemu Radu Mitroviću predlagal tudi njegov sin Dejan: »Oče se je v zasebnem pogovoru pogovarjal s policistom, ki je njegov prijatelj. Ta naj bi mu dejal, da ni bilo konkretne grožnje in da policija ne bo mogla veliko narediti.« Zatem pa je sin pokojnega nadaljeval: »Oče mi je rekel, da je nedolžen in da se ne more nič zgoditi.«
Oktobra je prerešetal avto, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović. FOTO: Aleš Andlovič
Oktobra je prerešetal avto, v katerem je sedel 52-letni Rado Mitrović. FOTO: Aleš Andlovič

Včeraj sta pričala sodelavca obtoženega Senada Softića, ki je 31 let delal kot voznik smetarskega avtomobila v javnem podjetju Snaga. Podobno kot znanec s tržnice in soseda obtoženega so vsi v en glas poudarjali, da je bil Senad Softić miroljuben človek, a da se mu je podrl svet. To naj bi se zgodilo, ko ga je žena Rasima prijavila policiji, da v domači hiši hrani cel arzenal orožja.
Obtoženi Senad Softić je krivdo za zločin že priznal. Ali bo moral za predlaganih 26 let v zapor, bo jasno verjetno šele v začetku maja. Takrat bo sodišče zaslišalo še osebno zdravnico obtoženega in odločilo o predlagani postavitvi izvedenca, ki naj bi ugotovil, ali je bil obtoženi sploh prišteven. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije