NATEG

Ne nasedajte lažnim vinjetam! Slovence nategnil za 40 tisočakov

Oglaševal je vinjeto za polovično ceno.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Mariborski kriminalisti so 16. maja 2018 v Ljubljani odvzeli prostost 28-letnemu Ljubljančanu, slovenskemu državljanu, ki je med 13. in 15. januarjem letos prek SMS-sporočil oglaševal prodajo slovenske vinjete 2018 za polovično ceno (55 EUR). Prav tako je na spletni strani www.hallokupon.si med drugim objavil oglas, da lahko interesenti kupijo slovensko letno vinjeto za pol cene. Pri tem je vedel, da je oglas lažen in da se na kontaktno telefonsko št. 00386 90 142 820, ki je bila premijska telefonska številka 090, ki jo je zakril z mednarodno klicno številko Slovenije 00386, nihče ne bo odzval, so sporočili iz PU Maribor.

Klicatelji oglaševanih slovenskih vinjet seveda ne bi mogli naročiti, saj mu je šlo le zato, da prejme plačilo zaradi klicev na premijsko telefonsko številko 090, zaradi česar je nastala materialna škoda okrog 40.000 EUR. Pri tem se je na internetni spletni strani izdajal za družbo Spectre International LTD s Sejšelov.

Nasedlo je okoli 3500 oseb

Na policijo je na območju celotne države več deset oškodovancev podalo pisne prijave zaradi kaznivega dejanja goljufije. Ugotovljeno je bilo, da je samo v dveh dneh na navedeno premijsko tel. št. 090 klicalo okoli 3500 oseb, večina slovenskih državljanov, ki so skupaj opravili okrog 12.000 minut klicev. Policiji je uspelo zablokirati izplačilo vseh denarnih sredstev, ki bi jih s klici na premijsko telefonsko številko oseba prejela. Prav tako so ugotovili, da so oškodovanci na mobilne telefone prejeli SMS-sporočilo in so klicali z namenom, da bodo prejeli vinjeto 2018 za slovenske avtoceste za pol cene. Pri tem klicatelji v SMS-sporočilu niso bili seznanjeni, da kličejo premijsko tel. št. 090. Prav tako so ugotovili, da so ob klicu slišali sporočilo telefonske tajnice, naj počakajo na prostega operaterja, vendar nihče ni prevzel klica.



Večina oškodovancev operaterjem pritožbe oziroma reklamacije računa sploh ni podala, saj so večinoma menili, da tako ali tako pri operaterju ne bodo ničesar dosegli, zato so, da ne bi imeli težav (denimo izklop telefonske številke ali izterjava), račun raje plačali. Nekateri operaterji omenjenega klica po seznanitvi, da gre za goljufijo, klicateljem sploh niso zaračunali, oziroma so jim odpisali terjatev. Veliko klicateljev pa tudi ni podalo prijave policiji.

Nenehno menjal naslov bivanja

28-letniku je bilo zaseženo več elektronskih naprav, med drugim tudi modem GSM GPRS 2G z možnostjo vstavitve 16 SIM-kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS-sporočil (v tem primeru gre za 'spletno ribarjenje'). Pri preiskavi računalnikov je bilo ugotovljeno, da ima bazo skoraj dva milijona telefonskih številk, v večini slovenskih uporabnikov. Poleg slovenskega državljanstva ima tudi državljanstvo BiH, kjer si je v lanskem letu celo spremenil ime in priimek ter tako pridobil nove uradne dokumente. Te dokumente je uporabljal tudi v Sloveniji pri upravnih postopkih, s čimer je dejansko v Sloveniji predstavljal dve samostojni fizični osebi. 17. maja 2018 je bil priveden k preiskovalnemu sodniku OS Maribor, ta pa je zanj odredil pripor.

Policisti so 16. maja Ljubljančana zaradi nenehnih spreminjanj naslovov bivanja prijeli na cesti med vožnjo avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je policija to vozilo z osebo že prijela v začetku maja letos na Dolenjskem, ko ga je vozil brez vozniškega dovoljenja – takrat so mu vozilo odvzeli. Vozilo je bilo po tem vrnjeno pravemu lastniku, vendar ga je Ljubljančan ponovno dobil v posest. Tudi ob prijetju je ponovno vozil brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar mu je bilo spet odvzeto, zoper njega pa bo uveden ustrezen postopek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije