ALKOTEST

Napihal 0,74 promila, čeprav sploh ni pihal!

Aleksandar Petraš dokazal policistom, da je bil v službi, ko naj bi ga ustavili.
Fotografija: Kdo je napihal v Šentvidu, to je zdaj vprašanje. FOTO: LJUBO VUKELIČ
Odpri galerijo
Kdo je napihal v Šentvidu, to je zdaj vprašanje. FOTO: LJUBO VUKELIČ

Ljubljana • Čeprav je zgodba bizarna, podobne sploh niso tako redke, izvemo v policijskih krogih. Zgodilo se je v ljubljanskem Šentvidu, kjer šišenski možje postave ob koncih tedna pridno preverjajo, v kakšnem stanju sedajo za volan tisti, ki v jutranjih urah prihajajo iz nočnega lokala.
V ulici Zvezda so imeli denimo v soboto, 13. januarja, nekaj po pol osmi uri v postopku voznika avtomobila znamke Renault Thalia, potrjuje uradna govorka PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič. »V postopku je bil opravljen alkotest, ki je pokazal 0,35 mg/l alkohola v izdihanem zraku, zaradi česar je bil kršitelju izdan plačilni nalog za kršitev (globa 600 evrov in 8 kazenskih točk).« Toda pozor: »Oseba pri sebi ni imela osebnega dokumenta, zato je bila za prekršek opozorjena. Policisti so v skladu z 41. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije (načini ugotavljanja identitete, op. p.) ugotavljali identiteto z razgovorom, v katerem so preverjali podatke o identiteti s pomočjo podatkov iz evidenc, drugih zbirk podatkov in drugih listin.«

Ko naj bi pihal, je bil v službi

Na začetku tega meseca pa je skoraj zadela kap 27-letnega Ljubljančana Aleksandra Petraša, saj so mu dacarji na dom poslali opomin pred izvršbo zaradi plačila 600 evrov globe. Ni razumel, kaj to pomeni in zakaj bi sploh moral plačati globo, ki naj bi mu jo izrekel policist Policijske postaje Šiška. Poklical je na to postajo in potožil, da se ne spomni, da bi mu kdaj spisali kakšno kazen.
Potem pa je zgrožen in osupel izvedel, da naj bi se 13. januarja ob 7.39 s thalio vozil po Šentvidu, da so ga ustavili policisti, mu dali pihati, da je napihal 0,74 promila, zaradi tega pa je ob 600 evrov in si je nakopal osem kazenskih točk. »Jaz pa takrat nisem bil v Šentvidu. Thalie nikoli nisem imel in ne poznam nikogar, ki vozi tak avto,« se je pridušal Petraš.
»Imam xsaro picasso. In skoraj po pravilu sem vsako soboto v službi.« Tako je bilo tudi tiste januarske sobote, ko je bil kot redar inkasant od zgodnjega jutra na glavni mestni tržnici. Na PP Šiška je odnesel potrdilo o prisotnosti na delu od 6.50 do 14.12, na tržnici je bil torej tudi ob 7.30, ko naj bi napihal na drugem koncu Ljubljane.
V nadaljnjem postopku so policisti ugotovili, da mu je nekdo očitno ukradel identiteto oziroma je voznik thalie v postopku v Šentvidu vedel za več njegovih osebnih podatkov ter s pretvarjanjem, da je Petraš, pretental policiste. »Ampak res ne vem, kdo bi to lahko bil, kakega svojega dokumenta pa tudi nisem nikoli izgubil,« trdi Petraš, ki je njemu neznanega voznika thalie naznanil. Na PU Ljubljana pritrjujejo: »Naknadno je bilo ugotovljeno, da je kršitelj zlorabil osebne podatke oškodovanca, zato v tem delu policisti naprej zbirajo obvestila v smeri podanih sumov kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov.«

Globa ne velja, točke izbrisane

Policisti so v lovu za nepridipravom, poskrbeli pa so tudi za to, da se Petrašu ukineta sankciji. Prejšnji teden so tako poslali dopis na sodišče za prekrške. V njem predlagajo, da zaradi na novo ugotovljenih dejstev in dokazov ustavijo postopek proti Petrašu. Ta očitno ni storil prekrška in tudi ni imel možnosti sodelovati v postopku, v katerem je bila proti njemu izdana odločba o prekršku, ker o njegovi istovetnosti niso bili predloženi resnični osebni podatki.
»Vozim xsaro, thalie pa nisem imel nikoli,« pravi Petraš.
»Vozim xsaro, thalie pa nisem imel nikoli,« pravi Petraš.

Pijani voznik je torej v Šentvidu trdil, da pri sebi nima osebnih dokumentov, izdajal se je za nekoga drugega, avto pa tako in tako ni nujno zapisan na voznika. Toda ravno podatki o lastništvu thalie bodo policistom zagotovo v pomoč pri iskanju grešnika, za katerega so sodišču obljubili, »da bo prekrškovni organ začel postopek o prekršku zoper dejanskega kršitelja, če bo ta ugotovljen«, po končanem predkazenskem postopku pa ga bodo tudi kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.
Ker so torej šišenski policisti ugotovili, da Petraš ni vozil pijan, so morali poskrbeti tudi za njegove kazenske točke. V kazensko evidenco ministrstva za pravosodje so namreč 27. februarja poslali obvestilo o izreku osmih točk, zaradi novih dejstev pa so zaprosili, naj Petrašu točke izbrišejo. Tudi to je medtem urejeno, nam pove ta.
Kdo je napihal v Šentvidu, to je zdaj vprašanje. FOTO: LJUBO VUKELIČ
Kdo je napihal v Šentvidu, to je zdaj vprašanje. FOTO: LJUBO VUKELIČ

Za 27-letnega Ljubljančana se je torej zgodba dobro končala, a načetih živcev mu ne bo poplačal nihče. Še sreča zanj, da mu je uspelo dokazati, da je bil zares v službi. Če mu ne bi in bi vztrajal, da januarskega sobotnega jutra ni bil v Šentvidu, bi se morda moral celo vlačiti po sodnijah. Tam bi na tehtnico postavili njegovo in policistovo besedo. Kaj menite, komu bi verjeli? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije