ŽIVLJENJE SE MU JE OBRNILO NA GLAVO

Na berglah, ker zdravniki niso resno vzeli bolečin

Tako trdi Marijan Novak in toži UKC Ljubljana in ZD Ljubljana. Zahteva 54.800 evrov odškodnine.
Fotografija: Pred šestimi leti se mu je življenje obrnilo na glavo. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Pred šestimi leti se mu je življenje obrnilo na glavo. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Ali so zdravstveni delavci v ZD Ljubljana in nato v UKC Ljubljana pred skoraj šestimi leti pri zdravljenju 60-letnega Marijana Novaka z Dola pri Brezovici res naredili vse tako, kot je treba? To je vprašanje, na katero bo po skoraj treh letih od začetka sojenja poskušala odgovoriti pravdna sodnica na ljubljanskem okrožnem sodišču Bojana Maravič.
David Sluga, odvetnik Marijana Novaka, je na sodišču opozarjal, da je bilo sojenje nepošteno. FOTO: Marko Feist
David Sluga, odvetnik Marijana Novaka, je na sodišču opozarjal, da je bilo sojenje nepošteno. FOTO: Marko Feist

Novak je še danes prepričan, da zaradi nestrokovnega zdravljenja nosi nepopravljive posledice, in od obeh zdravstvenih ustanov zahteva 54.800 evrov odškodnine. Če se je namreč pred posegom lahko precej ukvarjal s športom, je po njem pristal na berglah. Le dva meseca pred operacijo je vzel v najem Gostilno pri Pratkarju v Polhovem Gradcu, a jo je moral marca 2014 zapreti, saj je kljub pomoči družine ni več zmogel voditi.
Zelo je razočaran ne samo nad našim zdravstvenim sistemom, ampak tudi nad vodenjem sodnega postopka. Prepričan je, da to ni bilo pošteno.
V UKC Ljubljana tožbene očitke zavračajo. Tako kot tudi v ZD Ljubljana. FOTO: Leon Vidic
V UKC Ljubljana tožbene očitke zavračajo. Tako kot tudi v ZD Ljubljana. FOTO: Leon Vidic

»Sodišče bi moralo v tem postopku že v izhodišču postaviti tuj izvedenski organ, naknadno pa ugoditi predlogu tožeče stranke za izključitev postavljenega izvedenskega organa oziroma posameznih izvedencev. Videz nepristranskaosti je tako prizadet, da po visokih standardih Evropskega sodišča za človekove pravice in Ustave RS to sojenje nima atributa poštenosti,« je na koncu pravdnega postopka opozarjal Novakov pooblaščenec David Sluga.
Marijan Novak pravi, da še danes čuti posledice. FOTO: Marko Feist
Marijan Novak pravi, da še danes čuti posledice. FOTO: Marko Feist

In med drugim dodal: »Namesto da bi se napake priznale, se jih pometa pod preprogo. Laični tožnik izpostavlja, da tožbe ne bi vložil, če mu tega ne bi svetovalo več visoko kvalificiranih zdravnikov, prav s področja ortopedije, nevrokirurgije in podobno. Ker se za svoj položaj v tem sistemu bojijo, pa se pod svoja stališča niso upali podpisati. Skratka, vse je narobe. In na tak način izgubljamo vsi,« je zaključil odvetnik.
 

Izločil bi ga zaradi poznanstva


Sluga je zaman poskušal izločiti sodnega izvedenca Gregorja Rečnika, specialista ortopedske kirurgije, sicer zaposlenega v UKC Maribor. »Znanstvo z glavnim operaterjem, pa tudi to, da sta bila sošolca in v istem času celo opravljala specialistični izpit, kvari zunanji videz nepristranskosti sodišča in vzbuja dvom o subjektivni pristranskosti,« je opozarjal na januarskem naroku. Prav tako mu tokrat ni uspelo, da bi sodišče postavilo novega izvedenca infektologa oziroma izvedenca za čistočo v zdravstvu, »v zvezi z zatrjevanji bolnišnične okužbe in škodo, ki je v zvezi s tem tožniku nastala«.


Nasprotni strani ves čas postopka zatrjujeta, da pri zdravljenju Novaka nista naredili nobene napake. »On je navajal išias in da hoče injekcijo. Glede na pogovor in trditve so zaključili, naj vzame protibolečinske tablete. In če bolečine ne bodo popustile, naj še enkrat pokliče nazaj. V roku treh ur je poklical nazaj in povedal, da boli,« nam je na začetku pravdanja povedala pooblaščenka ZD Ljubljana Špela Flis in zatrdila, da je bilo vse skupaj opravljeno v pravilnih časovnih okvirih ter da bi se morale takšne operacije opraviti v roku 48 ur, pri tožniku pa se je v roku 10 ur. Da njihovi delavci zdravniške napake niso storili in da so Novaka zdravili po vseh pravilih, trdijo tudi v UKC Ljubljana.
 

Vse korektno izpeljano


V izvedeniškem mnenju jim pritrjujeta izvedenca Rečnik in Roman Košir, specialist splošne kirurgije in predstojnik urgentnega centra v UKC Maribor. Košir, ki ga je Sluga tudi želel izločiti, a mu ni uspelo, je menil, da se je stanje tožniku na žalost dve ali tri ure po prvem klicu zdravnika iz ZD Ljubljana res poslabšalo, a da so operacijo v UKC Ljubljana nato izvedli relativno hitro, in sicer že po 13 urah.


»V primeru stisnjenih, ukleščenih živcev tudi takojšnja pomoč ne pomeni nujno, da bo stanje po operaciji brez težav,« je januarja razložil na sodišču. »Znotraj 48 ur od prvih simptomov je bil časovno ves postopek speljan korektno,« pa je sklenil Rečnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije