PLAZ

Med žurko ostali brez hiše

Plaz poškodoval dom družine Ivanič na Janževem Vrhu.
Fotografija: Plaz je poškodoval hišo družine Ivanič. Bo vse zgrmelo v dolino? FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL
Odpri galerijo
Plaz je poškodoval hišo družine Ivanič. Bo vse zgrmelo v dolino? FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL

JANŽEV VRH – Tajanje letošnjega snega, ki ga na skrajnem severovzhodu države že dolgo ni bilo tako veliko, je mnoge prebivalce spravilo v strah. Prevelike količine vode so namreč sprožile številne plazove, ki povzročajo preglavice na številnih hribih in dolinah. Tudi v deželi od sonca razvajenega janževca, v vasi Janžev Vrh nad Radenci in Gornjo Radgono, kjer je plazišče povzročilo veliko škodo kar več domačinom, zlasti družini Ivanič, ki tu že 20 let živi v hiši. Ko sta se Suzana, ki je zaposlena v sosednji Avstriji, in njen mož Alojz, zaposlen v Radgonskih goricah, pred dnevi okoli 23. ure vrnila s praznovanja rojstnega dneva pri prijateljih, njun sin Tadej pa je bil pri dekletu, sta žalostno ugotovila, da jim je plaz uničil hišo.
Hiša ni primerna za bivanje.
Hiša ni primerna za bivanje.

Pravzaprav nista v temi nič videla, šele ko sta poskušala odpreti vrata in jima ni uspelo, je bilo jasno, da se je nekaj zgodilo.

Nedelja razkrila razpoke

Pozneje, ko sta videla velike razpoke po stenah in v tleh, sta ugotovila, da je plaz poškodoval njun dom. Nekaj sreče v nesreči je vendarle bilo: hiša se ni porušila in pod sabo ni pokopala babice, 86-letne Marije Zamuda, ki je spokojno spala. Hitro sta jo evakuirala in odpeljala na vikend v nekaj kilometrov oddaljene Okoslavce, kjer sta tudi sama preživela preostanek noči.
Šele sončna nedelja je pokazala vse razpoke na hiši in na sosednjem hribčku ob hiši. Na pomoč so prišli domači gasilci in razpoke pokrili s folijo, da se ne bi širile. Naslednjega dne so prišli tudi predstavniki občine Radenci in tamkajšnjega štaba CZ z županom Janezom Rihtaričem na čelu. Prišel je tudi geolog Metod Krajnc, ki šele pripravlja uradno poročilo, a je že jasno, da življenja v hiši ne bo več, tako da si Suzana in Alojz s sinom lahko začneta iskati novo zazidalno parcelo. Statik Mitja Žnidarič, nadzornik in svetovalec za gradnjo, je sicer ocenil, da je hiša vsaj do naslednjega deževja varna za bivanje.
Plaz je poškodoval hišo družine Ivanič. Bo vse zgrmelo v dolino? FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL
Plaz je poškodoval hišo družine Ivanič. Bo vse zgrmelo v dolino? FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL

»Z možem bova raje spala v dnevni sobi, ki je malo varnejša kot spalnica in sploh del hiše nad dolino. Videli bomo, kaj bo napisal geolog, in takrat bo dokončno jasno, kako naprej. Že po pogovoru smo slišali, da bo hišo težko sanirati. Hudo je, ko se kaj takega zgodi, lahko pa bi bilo še huje, saj ko naju je zvečer poklical sosed, češ da se pri nas nekaj dogaja, se nama niti sanjalo ni, da smo ostali brez hiše,« nam je žalostno razlagala Suzana Ivanič, ki ni želela iskati morebitnega krivca za to, kar se jim je zgodilo.
Ga pa je prvi sosed Anton Šonaja, tudi njegova parcela in vikend sta močno poškodovana: s prstom je kazal na odgovorne v občini Radenci, ki da so pred petimi leti asfaltirali občinsko cesto nad njimi, mimo njegovega vikenda in hiše Ivaničevih pa je ostal makadam. Gramoz je zasipal odvodne jarke, vsa voda s ceste se zlije na teren, kjer stoji tudi ogrožena hiša. »Če bi občina takrat uredila tudi del ceste mimo nas, zraven pa uredila odvodnjavanje – muldo, se to ne bi zgodilo. Takrat nam je župan dejal, naj delno sami plačamo ureditev, a zakaj, če tudi drugim lastnikom objektov nad nami tega ni bilo treba. Ali smo torej nekateri manj vredni kot drugi?« se sprašuje Šonaja.
Gasilci so razpoke prekrili s folijo, da se ne bi širile.
Gasilci so razpoke prekrili s folijo, da se ne bi širile.

Žal zgodba z Janževega Vrha ni edina na skrajnem severovzhodu države: plazišča ogrožajo hiše in druge nepremičnine v Rinčetovi grabi, Dolgovaških goricah, Negovi, Vadarcih in še kje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije