NEZAKONITO

Kreditno nesposobnim urejali kredite: zdaj so jim stopili na prste

Ovadenih je bilo 33 osumljencev.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

LJUBLJANA – Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so v preteklem tednu zaključili obsežno akcijo, v kateri so izvedli preko 20 hišnih preiskav in odredili pridržanje petim osumljencem, so sporočili iz PU Ljubljana. Vse so privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je za dva glavna organizatorja odredil pripor, trem pa so izrekli ukrep javljanja na policijski postaji.

Med preiskavami so zasegli okoli 360.000 evrov gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave in ogromno listinske dokumentacije. Policisti so odkrili, da so najmanj šestim bankam povzročili za več kot 850.000 evrov škode oziroma so si v tej višini pridobili protipravno premoženjsko korist. 
Za osebe, ki niso bile kreditno sposobne, so urejali kredite na različnih bankah tako, da so prek referentov bank, pristojnih za področje kreditov, prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita. V ta namen so prirejali dokumente in celo urejali fiktivne zaposlitve. Zneski odobrenih kreditov so bili tudi preko 100.000 evrov. Za vsak odobren kredit so od kreditojemalca zahtevali nedovoljeno darilo v obliki odstotnega deleža kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi 45 odstotkov. V predkazenskem postopku so dokaze zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Ovadenih je bilo 33 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 30 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril.

Aktivnosti v predkazenskem postopku pod vodstvom državnega tožilca specializiranega državnega tožilstva še potekajo, kriminalisti pa bodo preverjali še vrsto drugih okoliščin, povezanih z odobravanjem kreditov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije