VPLETENI ZNANI SLOVENCI?

Kradel zdravila in dopingiral atlete

Boris Špes naj bi jih prodajal na črnem trgu. V afero vpleten znani atlet Igor Šalamun?
Fotografija: Boris Špes je nekdanji slovenski reprezentant, zdaj član rekreativne skupine. FOTO: Marko Pigac
Odpri galerijo
Boris Špes je nekdanji slovenski reprezentant, zdaj član rekreativne skupine. FOTO: Marko Pigac

MARIBOR – Že nekaj časa so mariborski policisti razpolagali s podatkom, da naj bi na črnem trgu športnih krogov (ne samo, ampak v večini primerov rekreativnih vrstah) krožila nedovoljena poživila. Od naših neuradnih, a dobro obveščenih virov smo izvedeli, da so policisti opravljali prikrite preiskovalne ukrepe pri enem od nekdanjih atletskih tekmovalcev. Izvedeli smo, da so policisti na vsakem koraku sledili Igorju Šalamunu, nekdaj najboljšemu slovenskemu gorskemu tekaču. Prek sedanjega trenerja v mariborskem atletskem društvu Štajerska, ki ima svoje prostore na atletskem stadionu na Poljanah, so preiskovalce sledi vodile v zdravstveno ustanovo. Včeraj je kot bomba odjeknila novica o hišnih preiskavah.

Osumljeni medicinski delavec je delal na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju. FOTO: Aleš Andlovič
Osumljeni medicinski delavec je delal na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju. FOTO: Aleš Andlovič


»Gre za dlje trajajoče kriminalistične preiskave s področja neupravičene proizvodnje nedovoljenih snovi v športu in prometa z njimi,« je včeraj akcijo kolegov potrdila Anita Kovačič Čelofiga z mariborske policijske uprave.

Ker je bil Igor Šalamun, ki v mariborskem atletskem društvu deluje kot trener atletov na dolge proge in rekreativnega teka, pogosto v stiku s svojim prijateljem in sotekmovalcem Borisom Špesom, so kriminalisti vzeli pod drobnogled tudi tega, saj je kot zdravstveni delavec, zaposlen v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, imel dostop do zdravil, ki so se kot poživila znašla na mariborskem črnem trgu. Preiskovalci so delovanje Borisa Špesa, ki je tudi sam strasten tekač, vzeli pod drobnogled in posumili, da naj bi ta iz zalog mariborske bolnišnice na Pohorju (tam deluje oddelek za pljučne bolezni) kradel zdravila in jih prodajal na črnem trgu. Kakšno vlogo igra v tej aferi Igor Šalamun, bo pokazala preiskava, a policisti sumijo, da je bil prav Igor Šalamun največji odjemalec.

Boris Špes je nekdanji slovenski reprezentant, zdaj član rekreativne skupine. FOTO: Marko Pigac
Boris Špes je nekdanji slovenski reprezentant, zdaj član rekreativne skupine. FOTO: Marko Pigac

»Kriminalisti so opravili tri sklope hišnih preiskav, pri čemer so zasegli ustrezno dokumentacijo, dve osebi pa so pridržali,« je še dodala Kovačič Čelofigova. Izvedeli smo, da so kriminalisti včeraj opravili hišno preiskavo na domu obeh osumljenih, Borisa Špesa in Igorja Šalamuna, kot tudi na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju. Ker naj bi zalaganje črnega trga z nedovoljenimi poživili v športu trajalo že dlje, pa je policiste zanimalo predvsem, ali v mariborski bolnišnici kraje zdravil niso ugotovili.
Odgovorni v mariborskem kliničnem centru so nam potrdili, da pri njih poteka preiskava, a podrobnosti niso želeli razkriti. »Na osnovi ugotovitev preiskave bomo ukrepali v skladu z delovnopravno zakonodajo,« so glede morebitne odpovedi delovnega razmerja njihovemu zaposlenemu pojasnili v mariborski bolnišnici.

Igor Šalamun in Boris Špes FOTO: Mediaspeed
Igor Šalamun in Boris Špes FOTO: Mediaspeed


Včeraj smo zaman klicali tako Borisa Špesa kot tudi Igorja Šalamuna. Njuni telefonski številki sta bili nedosegljivi. Kako tudi ne, ko pa sta bila po naših informacijah oba v policijskem pridržanju. Glede na slovensko prakso gre pričakovati, da bosta po koncu hišnih preiskav oba izpuščena na prostost. Na hitro pa so na afero odreagirali v mariborskem atletskem društvu Štajerska. Igorja Šalamuna so še v včerajšnjem opoldnevu sneli s svoje internetne strani delujočih trenerjev, čeprav ga je bilo zjutraj še zaslediti kot aktivnega trenerja.


Katero zdravilo, ki pa v športu deluje kot prepovedana snov in pomaga pri doseganju boljših rezultatov, naj bi Boris Špes, ki je na pljučnem oddelku na Pohorju delal kot zdravstveni delavec (beri medicinski brat), kradel, za zdaj ostaja neznanka. »Trenutno še vedno potekajo kriminalistične aktivnosti, zato vam bomo dodatne informacije lahko posredovali predvidoma v prihodnjih dneh, ko zaključimo predkazenski postopek,« je sklenila Anita Kovačič Čelofiga. Čeprav so mnogi domnevali, da bi lahko bil v igri salbutamol, ki ga najdemo v zdravilu ventolin. Salbutamol namreč odpira srednjo in veliko dihalno pot v pljučih, ker pa se uporablja pri zdravljenju astme, je bilo na pljučnem oddelku prosto dostopno.

Toda dobro obveščeni viri so nam dejali, da gre za afero z daljnosežnimi posledicami in da naj bi ukradena zdravila pomagala na področju krvnega dopinga kot neka oblika razvpitega EPO (eritropoetina). EPO vpliva na aerobne (vzdržljivostne) dosežke tekmovalcev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije