NOVAČIL TERORISTE

Islamističnemu borcu znižali kazen

Roka Žavbija so pred dvema letoma zaprli zaradi novačenja teroristov.
Fotografija: Slovenski džihadist Rok Žavbi (levo) FOTO: Il Gazzettino
Odpri galerijo
Slovenski džihadist Rok Žavbi (levo) FOTO: Il Gazzettino

MESTRE – Z nalogom za aretacijo Roka Žavbija iz Pšajnovice nad Tuhinjsko dolino so bili slovenski policisti seznanjeni 5. maja 2016. Zato so mu že naslednji dan, na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah, odvzeli prostost kar na njegovem delovnem mestu v klavnici Halal meso. Žavbi, aprila bo dopolnil 28 let, je po prihodu iz Sirije poklic zdravstvenega tehnika zamenjal s poklicem mesarja v klavnici, kjer pripravljajo meso po muslimanskih zapovedih.

Sodeloval z oblastmi

Italijanski organi pregona so takrat sicer poudarili, da resda nimajo podatkov, indicev ali dokazov, da bi skupina, ki ji je pripadal Žavbi, na ozemlju Italije tudi resnično pripravljala teroristične napade, temveč so ga obtoževali zgolj novačenja in usmerjanja potencialnih novih borcev. Po skrajšanem postopku so ga v Benetkah obsodili na tri leta in štiri mesece zaporne kazni, kar je bilo celo za dva meseca več od kazni, ki jo je predlagala tožilka Francesca Crupi. Poleg Žavbija je sodnik obsodil tudi makedonskega državljana Ajhana Veapija, njega na štiri leta in osem mesecev zapora, prav tako zaradi novačenja teroristov. Slovenec je bil navzoč na obravnavi, a izjav ni dajal. Po razsodbi so ga naglo odpeljali v zapor v Tolmeč.

Po srednji šoli je Rok Žavbi nadaljeval študij na Jesenicah, kjer so mu starši najeli manjše stanovanje. FOTO: Il Gazzettino
Po srednji šoli je Rok Žavbi nadaljeval študij na Jesenicah, kjer so mu starši najeli manjše stanovanje. FOTO: Il Gazzettino

Žavbijev zagovornik Samo Sanzin se je že takrat zavedal, da brez zaporne kazni gotovo ne bo šlo, vseeno pa je upal, da le ne bo previsoka. Žavbi je po predaji italijanskim organom pregona sodeloval z oblastmi in predal vse svoje kontakte na skypu in telefonu, elektronsko pošto in fotografije, dojel naj bi tudi, je omenil njegov zagovornik, da je bil marioneta v rokah vodje skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH, kjer je svoje žezlo vihtel sam imam Bilal Bosnić.

Poleti na prostost

Predvčerajšnjim, v ponedeljek, pa je Rok Žavbi spet stopil pred sodnika. V prizivnem procesu v Mestrah so mu naposled znižali zaporno kazen – zaradi novačenja borcev za skrajno skupino Islamska država in posedovanja orožja s treh let in štirih mesecev na dve leti, dva meseca in dvajset dni zapora! Čeprav je tožilec zahteval potrditev prvotne kazni, je sodišče prikimalo predlogu olajševalne okoliščine Žavbijevega zagovornika Sanzina, saj je Tuhinjčan medtem že priznal krivdo. Med drugim je dejavno sodeloval z italijanskim pravosodnim organom, ki se bojuje proti terorizmu, in mu zagotovil obilo koristnih informacij, seznamov imen, razkril je tudi morebitne džihadistične celice in speče borce, ki bivajo v Italiji in Evropi.
Žavbi je pred zadnjim sojenjem in po odločitvi sodišča za zapahi sicer že preživel približno dve leti, zato bi lahko že poleti zapustil zapor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije