MERKUR

Gorenjci se kregajo, Svetlik molči

Nadaljevalo se je sojenje zaradi prevzema Merkurja.
Fotografija: Edvard Svetlik in soobtoženi so morali znova pred sodnika. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Edvard Svetlik in soobtoženi so morali znova pred sodnika. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče je znova gostilo obtožence s primorskega in gorenjskega konca, ki so nekoč pomagali prevzemati Merkur, zdaj pa se – prav zaradi pomoči pri neuspešnem projektu Bineta Kordeža – branijo obtožb, da so zlorabili položaj ali zaupanje pri gospodarski dejavnosti. Tako ob predsedniku nadzornega sveta Hidrie Edvardu Svetliku, ki je Kordežu posodil deset milijonov evrov, sedijo še nekdanja direktorica Gorenjske borznoposredniške družbe (GBD) Ani Klemenčič (6 milijonov posojila) ter nekoč vodilna bankirja Gorenjske banke (GB) Gorazd Trček in Tilen Zugwitz.
Edvard Svetlik in soobtoženi so morali znova pred sodnika. FOTO: Marko Feist
Edvard Svetlik in soobtoženi so morali znova pred sodnika. FOTO: Marko Feist

Svetlik je že nekaj časa opazovalec dogajanja oziroma razmerij med gorenjskimi obtoženci, ki si med sabo vse bolj odkrito podajajo odgovornost za nastalo situacijo. To je spodbudila tudi prva priča dneva Boris Eržen, ki je s Klemenčičevo soovaden v še enem postopku: »Gorenjska banka je zoper mene vložila kazensko ovadbo in sem v kazenskem postopku, v zvezi z zadevo ne morem odgovarjati na vprašanja,« je podal kratko izjavo, sodnik Gorazd Fabjančič pa je lahko le nadaljeval zaslišanje preostalih prič. Med njimi je podrobne poskuse reševanja medgorenjskih razmerij opisal Drago Štefe, nekdanji nadzornik Gorenjske banke, ki so ga skupni znanci s Klemenčičevo opozarjali, da imajo težave z GB: »Rekel sem Trčku: 'Vi imate problem, dajte ga rešiti.' Trček je rekel, da rešujejo,« se je spominjal Štefe.
Obtoženi vztrajajo, da položaja niso zlorabili. FOTO: Marko Feist
Obtoženi vztrajajo, da položaja niso zlorabili. FOTO: Marko Feist

A težave niso rešili, ampak se je še poglobila: tudi v sodni dvorani se zagovorniki trudijo dokazati, da so bili krediti najeti za Kordeževo družbo Merfin, ki je prevzemala Merkur. A sodna izvedenka ekonomske stroke Jožica Capuder je v svojem mnenju o odnosih med GB in GBD zapisala: »Vključitev Merfina kaže na širši interes oziroma interes Merfina, a je GBD s podpisom prevzela vračilo.« Capudrova je kasneje pričala v dvorani ter pojasnila, da je bilo nekaj nejasnosti oziroma manjših neustreznosti. Ker je po besedah zagovornika Klemenčičeve Janeza Koščaka vsaj eno vlogo za podaljšanje kredita podpisala nepooblaščena oseba, pa razčiščevanja dejstev še ne bo kmalu konec; na naslednji obravnavi bodo vabili nove priče, med njimi nekdanjega merkurjevca Mitjo Selana, ki se na dozdajšnja vabila sodišča še ni odzval. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije