PLESEN

Gobarji, pozor, tudi jurček je lahko strupen

Pri nabiranju gob v gozdovih morate biti zelo previdni.
Fotografija: Jurčki so med Slovenci ena najbolj priljubljenih gob. FOTO: Aleš, bralec poročevalec
Odpri galerijo
Jurčki so med Slovenci ena najbolj priljubljenih gob. FOTO: Aleš, bralec poročevalec

MARIBOR – Trenutne vremenske razmere so ugodne za rast gob, a hkrati tudi plesni, zato je treba biti previden. »Pomembno je, da je goba prava, a tudi zdrava,« je povedal Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor. 
»Ko je vlaga in toplota, kar ustreza rasti gob, rastejo tudi plesni,« je pojasnil. »Gobe zaradi pretirane vlage prej plesnijo.« Nekatere vrste plesni so lahko tudi strupene. »Če jurčka napade strupena plesen, je lahko užitni jurček strupen. Zato je treba biti pri nabiranju previden.« Plesen se ponavadi začne razraščati na trosovnici, torej pod klobukom. »Sprva je kot bela packa, kasneje pa lahko celotna goba postane bela ali zlato rumena. Takšna ni užitna.«

Morate se podučiti

Letos je sicer za slovenske gobarje ugodno leto, saj ni običajnih sušnih razmer za ta del leta. Trenutno rastejo predvsem gobani, lisičke in golobice. »To so gobe, ki jih zna prepoznati največ Slovencev in jih zato tudi najpogosteje nabirajo. V slovenskih gozdovih pa raste še ogromno drugih užitnih gob. V Mikološki zvezi Slovenije smo doslej v 50 letih organiziranega delovanja odkrili okoli 3500 vrst gob. Poimenovali smo jih s slovenskimi imeni in večina jih je užitnih,« pravi Šerod.

O užitnosti gob se je nujno ustrezno podučiti. Vsem, ki bi želeli razširiti nabor gob, svetujejo, da potrkajo na vrata lokalnih gobarskih društev, kjer jim bodo z veseljem posredovali nova znanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije