NENAVADNI PRIZORI

FOTO: Pobegli bik dirjal po soboških ulicah

Med predstavitvijo stroki je šel malo tudi med širšo javnost.
Fotografija: Med bikovim potepom po ulicah Murske Sobote ni bilo poškodovanih. FOTO: B. M., A. M., A. K.
Odpri galerijo
Med bikovim potepom po ulicah Murske Sobote ni bilo poškodovanih. FOTO: B. M., A. M., A. K.

MURSKA SOBOTA – Če so petkovo popoldne v Murski Soboti preživeli kakšni turisti iz oddaljenejših držav, so morda pomislili, da so v Španiji, kjer običajno pripravljajo krute bikoborbe. K sreči tega pri nas ni, a kljub temu so mnogi vozniki in pešci na murskosoboških ulicah bili priča sila nenavadnemu prizoru. Na mestne ulice je namreč zataval bik, ki je pozneje precej dela povzročil uslužbencem Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota, a tudi policistom. Na srečo pa bil dokaj miroljuben in poškodovanih ni bilo. Pri lovu na bika, ki najbrž tudi sam ni vedel, kaj se dogaja, je pomagala policija, celo vodniki službenih psov, ki so mu z avtomobilom zaprli pot.

Med bikovim potepom po ulicah Murske Sobote ni bilo poškodovanih. FOTO: B. M., A. M., A. K.
Med bikovim potepom po ulicah Murske Sobote ni bilo poškodovanih. FOTO: B. M., A. M., A. K.
Kmetijsko-gozdarski zavod Murska Sobota je pripravil dan odprtih vrat, kjer je potekala tudi predstavitev bikov osemenjevalnega središča zavoda. In med predstavitvijo strokovnjakom in sploh govedorejcem je eden ušel in se odpravil na potep po mestu. Delavci zavoda so ga sprva iskali ob zavodu, ko jih je dosegel klic policistov, da se je že odpravil mimo trgovskega središča Maximus in mimo soboške gimnazije in da je že pri prvi soboški devetletki. To je povzročilo kar nekaj prometnih težav in zmede, za nekatere pa je bilo to zanimivo doživetje, saj ni veliko tistih, ki pogosto vidijo bika, zlasti na mestnih ulicah ne. Živahnež je prepotoval precej dolgo pot, najprej po Ulici Štefana Kovača, pozneje so se z njim srečali vozniki v Tomšičevem naselju, pa tudi na Cankarjevi in Miklošičevi ulici. Končno so ga prijeli precej daleč od sedeža KGZ Murska Sobota, kjer je potekala predstavitev bikov in razvoja lisaste pasme v Pomurju ter delovanja strokovnih služb v govedoreji, in sicer v okolici dijaškega doma.

Tokrat so se mnogi spomnili bikoborb, ki so kulturno globoko vtisnjene v špansko zavest, vendar ne glede na to, kako zadevo obračamo, je ta ritual za množice kruto mučenje živali, saj samo v španskem delu Pirenejskega polotoka letno v neenakopravnih bojih proti oboroženim matadorjev umre nad četrt milijona nedolžnih bikov. Stanje se sicer ponekod izboljšuje, saj je denimo Katalonija že leta 2010 prepovedala bikoborbe z zakonom. Glavna španska organizacija, ki se bori za prepoved tega krutega rituala med človekom in bikom, je sicer tamkajšnje združenje veterinarjev Avatma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije