PONAREJENI DENAR

FOTO: Plačevali s filmskim denarjem, ki se kupi prek spleta

Policisti opozarjajo, da je treba biti še posebej previden pri bankovcih za 20 in 50 evrov. Poglejte, kako se razlikujejo od pravih. 
Fotografija: Primerjava pravega in nepravega bankovca za 20 evrov. FOTO: PU Celje
Odpri galerijo
Primerjava pravega in nepravega bankovca za 20 evrov. FOTO: PU Celje

CELJE – V zadnjih dneh je bilo v gostinskih lokalih v Laškem in Slovenskih Konjicah unovčenih več ponarejenih bankovcev za 20 evrov.
 
Iz policije sporočajo, da so kupci želeli uporabiti t. i. filmski denar. Ti bankovci so sicer na pogled zelo podobni pravim, a so natisnjeni na navaden papir. Razlika je dobro vidna v napisu na bankovcu, kjer piše moviemoney namesto podpisa predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija. Te bankovce je mogoče kupiti prek spleta.
 
Tako imenovani filmski denar. FOTO: PU Celje
Tako imenovani filmski denar. FOTO: PU Celje
Na nekaterih prireditvah, med drugim znanem festivalu Pivo in cvetje in gasilskih veselicah, so omenjene ponarejene bankovce štirje najstniki poskušali uporabiti kot pravi denar in z njimi plačati. Tako so v Laškem policisti prijeli 17-letnika, pri katerem so našli dva bankovca, v Slovenskih Konjicah pa še tri, 17- in 18-letnike, ki so po lokalih in prireditvah unovčili 23 nepravih bankovcev.
 
Vse štiri bodo zaradi storitve goljufije kazensko ovadili na okrožno državno tožilstvo.

Gostince in organizatorje javnih prireditev ter prodajalce policisti ob tem opozarjajo, naj bodo pri plačilu pozorni na pristnost denarja, še posebej pri plačilu z bankovci za 20 in 50 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije