BOKSARSKI PRVAK

Eden največjih upov slovenskega boksa gostu zlomil čeljust?

Državni boksarski prvak Gregor Škrjanec pesti razkazoval zunaj ringa. Kot varnostnik v K4 naj bi s krošejem in direktom na tla spravil 24-letnika.
Fotografija: Ljubljanski bombarder (levo) odločno zavrača, da bi pretepel mladega Ljubljančana. FOTO: TADEJ REGENT
Odpri galerijo
Ljubljanski bombarder (levo) odločno zavrača, da bi pretepel mladega Ljubljančana. FOTO: TADEJ REGENT

LJUBLJANA – Gregor Škrjanec je eden največjih upov slovenskega boksa. Trener ga kuje v zvezde. Ljubljanski bombarder odločil o zmagovalcu. Ljubljanski bombarder srebrn, naslednja postaja Zagreb. Ekonomist najtrših pesti. To je le nekaj medijskih zapisov o državnem boksarskem prvaku v težki kategoriji (do 91 kilogramov), 29-letnem Ljubljančanu Škrjancu. Oprijel se ga je vzdevek ljubljanski bombarder; zna biti, da ga primerjajo z legendarnim boksarskim težkokategornikom Joejem Louisom, tega so imenovali Rjavi bombarder.
Škrjanec (desno) kot član slovenske reprezentance FOTO: Facebook/Boks Klub Ring Ptuj
Škrjanec (desno) kot član slovenske reprezentance FOTO: Facebook/Boks Klub Ring Ptuj

Toda član reprezentance Slovenije, ki se je predlani udeležila evropskega prvenstva v Ukrajini, se je zdaj prav zaradi svojih bombarderskih pesti znašel v velikih težavah, in kaj zna se zgoditi, da se bo znašel za zapahi. »Tako ga je spravil na tla kot leta 2016 nasprotnika v borbi za naslov državnega prvaka; z levim krošejem in desnim direktom,« nam pove znanec njegove domnevne žrtve, 24-letnega Ljubljančana Jake Feista.
 

Izgubil je zavest


Ker ukvarjanje z amaterskim boksom na Slovenskem ni ravno dobičkonosno oziroma se s pokroviteljskimi sredstvi ne da preživeti, si je moral tudi oče dveh majhnih otrok Škrjanec za preživetje najti redno plačano delo. Kot precej drugih športnikov iz sveta borilnih veščin je izbral varovanje ljudi in premoženja. Eden od novinarskih prispevkov o tem boksarju se je sicer začel z besedami: »Ne drezaj v varnostnika, sploh če je ta (kik)boksar. Navsezadnje je Dejan Zavec del življenja preživel na vstopnih vratih diskoteke. Saj so tudi za Marijana Beneša – bil je eden od jugoslovanskih boksarskih legend – govorili, da je v ringu podoben redarju, ki grobo miri okajene goste. Junak naše zgodbe pa je boksar in varnostnik hkrati.«

Škrjanec se z boksom ukvarja šele nekaj let – prej je bil ljubiteljski kikboksar –, poznavalci pa menijo, da je trenutno najboljši težkokategornik, kar jih premore Slovenija.


Kot varnostnik je zaposlen pri podjetju Obeliks varovanje in tudi v noči na 8. februar lani je bil na običajnem delovnem mestu, okrog vhoda v ljubljanski nočni lokal K4. Ravno ta noč pa ga je zdaj spravila na zatožno klop pred ljubljansko okrožno kazensko sodnico Katarino Gabrijel Muhič. Soočiti se je namreč moral z očitki tožilke Maše Podlipnik: »Gregor Škrjanec je 8. februarja 2018 med 4.15 in 4.20 s pestjo najmanj enkrat v obraz udaril Jako Feista, in to tako močno, da je ta padel v nezavest. Pri tem mu je zlomil levo in desno spodnjo čeljust. S tem je storil kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe.«
Zgodilo naj bi se pri vhodnih vratih. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Zgodilo naj bi se pri vhodnih vratih. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Jaka se je pobral in odpravil domov, kar nekaj ur je v bolečinah preležal v postelji, nato pa domačim le zaupal, kaj se mu je zgodilo. Šele zdravniška pomoč je razkrila, kako hudo poškodovan je. Še vedno naj bi imel precej težav.
 

Obramba: pretepa ni bilo!


Boksar je obtožen kaznivega dejanja: kdor koga tako telesno poškoduje ali mu prizadene tako škodo na zdravju, da je začasno znatno oslabljen pomemben del telesa ali je zaradi tega poškodovani začasno nezmožen za vsakršno delo, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.
Kakšno kazen bi predlagala za Škrjanca, če bi na predobravnavnem naroku priznal krivdo, tožilka ni razkrila, očitno je pričakovala, da priznanja ne bo. Obtoženec pa je v družbi svoje odvetnice Mirjane Kožuh očitke na svoj način tako ali tako odločno zavrnil.


»Ne priznava niti nobenih dejstev iz obtožbe, vse pa bo povedal na glavni obravnavi,« je odvetnica sporočila, da bo klient svojo resnico povedal v zagovoru na začetku sodnega procesa.

Že iz njenih dokaznih predlogov se sicer nakazuje taktika obrambe za sojenje, datum začetka še ni določen; sodišče bodo poskušali prepričati, da ni res, da bi Škrjanec mladega Ljubljančana zahrbtno boksnil, ko je ta zapuščal K4. Med njima naj stika sploh ne bi bilo, torej ga ni udaril. Odvetnica je nadrobila seznam prič, ki bi jih po njenem prepričanju morali zaslišati, kar več je pričakovano boksarjevih sodelavcev varnostnikov.
Kikboksar Miran Fabjan je obsojen na vikend zapor. FOTO: TOMI LOMBAR
Kikboksar Miran Fabjan je obsojen na vikend zapor. FOTO: TOMI LOMBAR

Razlogi so si zelo podobni, predlog za zaslišanje enega od njih je obrazložila tako: »Priča je bila sodelavec obdolženega in je tistega večera v klubu tudi opravljala delo varnostnika. Izpovedala bo, da ni bil uporabljen noben varnostni ukrep in da tudi nobenega pretepa ni bilo.« Poleg tega je predlagala ogled kluba K4, saj po njenem priča tožilstva, ki je v preiskavi trdila, da je varnostnikovo pretepanje Feista videla, domnevnega dogodka s položaja, kjer je bila, sploh ni mogla spremljati.


Nasprotna stran pa vztraja pri svojih dokaznih predlogih, ti bodo po prepričanju organov pregona dokazali Škrjančevo krivdo in da si torej Jaka Feist čeljusti ni mogel zlomiti drugače, kot tako, da ga je obtoženi boksnil v brado z natančno odmerjenim(a) udarcem(a).

Šele dokazni postopek bo pokazal, ali je ljubljanski bombarder prekršil pravilo, ki bi moralo biti v tem borilnem športu med najsvetejšimi: pusti pesti v ringu! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije