RAZKRINKANI

Država jim je nakazovala denar, oni pa so tihotapili

V zameno za vstop v schengensko območje so od njih zahtevali od tri do štiri tisoč evrov. 
Fotografija: Slovenko so spustili na prostost, ostalim trem je preiskovalni sodnik odredil pripor. FOTO: PU Koper
Odpri galerijo
Slovenko so spustili na prostost, ostalim trem je preiskovalni sodnik odredil pripor. FOTO: PU Koper

KOPER – Koprski kriminalisti so razkrinkali dobro organizirano širšo kriminalno združbo, ki je po balkanski poti v Slovenijo in druge države Evropske unije tihotapila ljudi. Združba naj bi pretihotapila vsaj 80 oseb iz Turčije, s Kosova in iz Afganistana. V Sloveniji so prijeli štiri osumljence, gre za eno državljanko Slovenije in tri tujce z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji.

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto PU Koper Damjan Apollonio je povedal, da je zanimivo predvsem to, da so prijeti trije državljani Kosova, ki so imeli urejen status tujca v Sloveniji, od Slovenije celo prejemali socialne transferje v obliki otroških dodatkov, vozili vozila višjega cenovnega razreda, bivali v stanovanjih, za katera so plačevali visoko najemnino, v Sloveniji pa niso imeli niti enega leta delovne dobe.

Slovenko so spustili na prostost, ostalim trem je preiskovalni sodnik odredil pripor. FOTO: PU Koper
Slovenko so spustili na prostost, ostalim trem je preiskovalni sodnik odredil pripor. FOTO: PU Koper

Najmanj 80 ilegalcev

Povečanje števila nelegalnih prehajanj mej na območju PU Koper so zaznali leta 2017, zaradi otoplitve in vremenskih razmer pričakujejo, da se bo število v prihodnje še povečalo. Apollonio je povedal, da so v sodelovanju z generalno policijsko upravo, Europolom in s kosovskim Eulexom izvedli akcijo, v okviru katere do ugotovili, da v vseh omenjenih državah obstajajo člani kriminalne združbe, ki skrbijo za prehod prebežnikov po balkanski tihotapski poti. »Zbrali smo dovolj dokazov proti združbi, ki je v tem obdobju na območju Slovenije zagrešila najmanj 17 kaznivih dejanj in pretihotapila najmanj 80 ilegalcev. 21. marca so sklenili akcijo, kjer so v Sloveniji prejeli štiri osumljence, tri Kosovce in eno državljanko Slovenijo, na območju Kosova pa osem osumljencev,« je povedal.

Tihotapili kriminalce

Apollonio je opisal, da so osumljenci ilegalce tihotapili v zelo slabih pogojih. V zadnjem primeru so prebežnike pustili deset ur čakati v snegu v gozdu na območju Ilirske Bistrice, nato pa so sami premraženi poiskali pomoč.

»Tihotapili so jih peš, v vozilih, po gozdovih. Za plačilo enega prebežnika so zahtevali od tri do štiri tisoč evrov. Cena je bila odvisna od vrste prebežnika, saj je bila večini izrečena prepoved vstop na schengensko območje, saj so bili obravnavani za področje premoženjske in organizirane kriminalitete,« je še pojasnil Apollonio.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije