ZBIRALCI PRISPEVKOV

Če jih vidite, morate storiti tole

Vedno zahtevajte potrdilo upravne enote, da vas ne ogoljufajo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Thinkstock

KOPER – Policiste je v preteklih dneh več ljudi obvestilo o osebah, ki zbirajo prostovoljne prispevke, nekateri od teh naj bi imeli plakate z navedbo, da gre za gluhoneme osebe. Ti primeri so bili zaznani v mestnih središčih in neposredni bližini nakupovalnih središč na območju Kopra, Izole in Pirana.

Pred dnevi so policisti PP Izola po prejetem klicu izsledili štiri državljane Romunije. Za dva so ugotovili, da sta zbirala prostovoljne prispevke. Njuno dejanje je bilo v nasprotju s 5. členom zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), zato jima je bila izrečena globa.


Kaj pravi peti člen


Zbiranje prostovoljnih prispevkov ureja ZJRM-1 v 5. členu, ki določa, da lahko prostovoljne prispevke zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki pa morajo imeti dovoljenje upravne enote. Navedeno pa ne velja za verske skupnosti, ko prostovoljne prispevke zbirajo v svojih prostorih za verske namene.

Globa za fizično osebo znaša od 104,32 do 208,65 evra in od 417,29 do 834,59 evra za pravno osebo in samostojnega podjetnika. Kazen pa ne uide niti odgovorni osebi, za katero globa znaša od 208,65 do 417,29 evra.


Beračenje


Kaznivo je tudi lahko beračenje. Policisti v poročilu pišejo, če nekdo na javnem kraju na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, se kaznuje z globo 41,73 evra. Prekršek po tej določbi je storjen, če oseba vznemirja osebe s svojimi aktivnimi dejanji – vlačenje za obleko, zmerjanje, prijemanje za roke itd. Če oseba zgolj stoji na mestu in prosi za denar, prekršek po tem členu ni storjen.
 

Zahtevajte dovoljenje upravne enote


Občanom svetujejo naj, preden izročijo prostovoljni prispevek, od osebe zahtevajo na vpogled dovoljenje upravne enote. Če oseba tovrstnega dovoljenja nima, je to lahko znak, da zbira prostovoljne prispevke brez dovoljenja in s tem izpolni znake prekrška. Če oseba pokaže dovoljenje, pa občan posumi, da ni pristno, naj o tem nemudoma obvesti policijo na številko 113 in poda čim podrobnejši opis oseb in morebitnih vozil, s katerimi so se odpeljale s kraja, saj je za tovrstne osebe značilno hitro menjavanje lokacij ravno zato, da se izognejo policiji. Občani naj se pri tem po nepotrebnem ne izpostavljajo, saj gre v večini primerov za dobro organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tovrstnimi dejanji in običajno ne delujejo individualno, temveč v skupini.

Če zbiranje prostovoljnih prispevkov postane preveč nasilno ali žaljivo, naj se občani stiku z osebo poskušajo izogniti tako, da se premaknejo v bližino drugih oseb in o tem takoj, ko je mogoče, obvestijo policijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije