NA HLADNO

Bančnika morata v zapor

Valenčič in Pesjak sta hotela na alternativno prestajanje kazni.
Fotografija: Boris Pesjak kazen prestaja na ljubljanski Povšetovi. Foto: UROŠ HOČEVAR
Odpri galerijo
Boris Pesjak kazen prestaja na ljubljanski Povšetovi. Foto: UROŠ HOČEVAR

LJUBLJANA – Dušan Valenčič in Boris Pesjak se kot prva pravnomočno obsojena bančnika pri nas že približno mesec dni prehranjujeta v zaporniški kuhinji po tem, ko sodišče ni ugodilo njunima prošnjama za alternativno prestajanje kazni. Valenčič kazen v trajanju enega leta in treh mesecev prestaja v koprskih, Pesjak pa v zaporih na ljubljanski Povšetovi.

Obsojena sta zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti, ki sta ga po prepričanju sodišča zagrešila z odobritvijo posojila v višini 353.000 evrov pred dobrimi petimi leti.
Boris Pesjak kazen prestaja na ljubljanski Povšetovi. Foto: UROŠ HOČEVAR
Boris Pesjak kazen prestaja na ljubljanski Povšetovi. Foto: UROŠ HOČEVAR

Odhodu za zapahe sta se poskušala izogniti s predlogom za alternativno prestajanje kazni: Pesjak bi zaporno in stransko denarno kazen v višini 9231 evrov odslužil z delom v splošno korist, Valenčič pa je predlagal delo v splošno korist oziroma vikend zapor.

A na ljubljanskem okrožnem sodišču za njune razloge niso imeli posluha. Valenčič se menda zoper tako odločitev ni pritožil, Pesjak, ki je prav tako že od sredine aprila za rešetkami, pa alternativno prestajanje kazni poskuša doseči s pritožbo na višje sodišče. To o Pesjakovi pritožbi po naših podatkih še ni odločilo.

Zgodba, zaradi katere morata bančnika za zapahi prebiti leto in tri mesece, se nanaša na odobritev posojila poslovnežu Dejanu Lukiću za poplačilo dolga do banke ter na spremembo zavarovanja tega posojila v Lukićevo korist in s prenehanjem poroštva za to posojilo. Pravnomočno sodbo zdaj oba obsojena izpodbijata na vrhovnem sodišču, kamor sta vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

Pesjaka sicer čaka še eno sojenje, tokrat zaradi kreditiranja Factor Leasinga in BSD Nepremičnine leta 2008.
Pesjaka sicer čaka še eno sojenje, tokrat zaradi kreditiranja Factor Leasinga in BSD Nepremičnine leta 2008. FOTO: JOŽE SUHADOLNIK
Pesjaka sicer čaka še eno sojenje, tokrat zaradi kreditiranja Factor Leasinga in BSD Nepremičnine leta 2008. FOTO: JOŽE SUHADOLNIK

Nekdanja člana uprave Factor banke Pesjak in Ciril Dragonja ter Boris Milevoj in Boris Miklavčič so na predobravnavnem naroku decembra lani drug za drugim zanikali očitke tožilstva, nekdanja vodja sektorja poslovanja v Factor banki Mojca Lampret Kričej pa je že pred tem s tožilstvom sklenila sporazum in priznala svoj del krivde za kaznivi dejanji zlorabe položaja. Izrečena ji je bila pogojna obsodba, in sicer tri leta zapora s preizkusno dobo petih let, 12.000 evrov stranske denarne kazni, vrniti mora tudi 23.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Obramba je na decembrskem naroku predlagala izločitev tožilskih dokazov, češ da gre za nedovoljene dokaze, ki bi jih sodnica morala izločiti iz spisa, ker pa se je s takimi dokazi seznanila, bi obramba izločila tudi njo. O predlogu obrambe še ni odločeno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije