KOLUMNA

Vrnitev odpisanih in slovo velikanov

Nekateri se poslavljajo, drugi osvajajo kolajne, tretji pa tonejo v pogubo.
Fotografija: Nekateri se poslavljajo, drugi osvajajo kolajne, tretji pa tonejo v pogubo. FOTO: MATEJ DRUŽNIK
Odpri galerijo
Nekateri se poslavljajo, drugi osvajajo kolajne, tretji pa tonejo v pogubo. FOTO: MATEJ DRUŽNIK

Vsi tisti, ki ste udrihali po Prevčevih, ker so se znašli v krizi in niso več dosegali za vas sprejemljivih rezultatov, bi se morali sedaj močno udrihati po betici. Fantje so se namreč vrnili na sam svetovni vrh v zmagoslavnem slogu in tik pred največjim slovenskim skakalnim praznikom.

Planica je tokrat še posebno slavnostna, ne le zaradi odličnih obetov Domna, Petra in preostale druščine pogumnih letalcev, ampak zaradi slovesa izjemnega Roberta Kranjca. Toliko lepih trenutkov, kot nam jih je pričaral ta izjemni športnik majhnih besed in velikih dejanj, je vredno posebnega poklona, zato mu organizatorji pripravljajo šampionski program. Še zadnjič se bo spustil po naši ledeni kraljici pod Poncami in v slogu mogočnega orla poletel proti vznožju.

Ganljivi prizori bodo objadrali svet in skozi retrospektivo obudili spomin na največje uspehe tega mojstra letalnic. Tudi on nas je skozi svojo kariero učil, da moramo športnike bodriti venomer, ne samo takrat, ko so na stopničkah. Tega se javnost očitno še dolgo ne bo priučila, saj smo vedno znova priča pritlehnemu obračunavanju s posamezniki, ki imajo za sabo posrečeno sezono ali dve.

Ni vredno obsojati in dajati v nič slehernega neuspeha, vsakdo si zasluži novo priložnost, še posebno pa mi – kot družba. Padci in spodrsljaji so sestavni del zmag in dobro je udariti ob tla, da se lahko odločno odrinemo proti vrhu. Le če se človek znajde v primežu odvisnosti, je edini izhod strokovna pomoč. Zanjo je že večkrat zaprosil eden naših najmlajših in najuspešnejših skakalcev v zgodovini te priljubljene zimske discipline.

Primož Peterka je na vrhuncu slave podlegel alkoholu in zvezdniškemu statusu, kljub nesebični pomoči žene Renate pa je iz leta v leto tonil. Zdaj je mami treh otrok prekipelo in sprejela je dokončno odločitev, da se razide z moškim, ki mu je podarila velik del svojega življenja.

Živeti v primežu alkoholne zasvojenosti je nepredstavljivo, še težje pa je družinam, ki klavrno razpadajo, četudi se na vse pretege trudijo, da bi rešili, kar se rešiti da. V javnosti se je sicer ustvarjala podoba, da bosta zakonca Peterka zmogla čez ovire, a moževa nepripravljenost na slovo od steklenice in večja angažiranost pri vzgoji treh čudovitih otrok sta ji pobrali še zadnje atome moči. Zaradi boljše prihodnosti hčera in sina je izbrala družino, ki bo zmogla skozi izzive tudi brez očeta. Ne nazadnje so bili vsa ta leta bolj ali manj prepuščeni mamini vzgoji, zato ne dvomimo, da jim ne bi uspelo.

Planiški vikend bo tako v znamenju sladko-grenkih smučarskih spominov na junake v vzponu in tiste v zatonu. V vsakem primeru si oboji zaslužijo spoštovanje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije