NA EKS

Si res želimo sprememb na RTV? Ne!

Fotografija: Skoraj kadar koli prižgeš TV, se v levem zgornjem kotu pokaže TV znova ali TV izbor. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Skoraj kadar koli prižgeš TV, se v levem zgornjem kotu pokaže TV znova ali TV izbor. FOTO: Leon Vidic

Prišla je! Sprememba vremena, namreč!

Kar smilila se mi je tista peščica politikov, ki se je tudi v tej peklenski vročini trudila, da bi naredili nekaj, kar naj bi privedlo do pozitivnih sprememb v državi. No, ali jim je/bo uspelo, bomo videli kmalu.

So pa spremembe v naši državi vsekakor potrebne. Prepričana sem, da o tem ni dvomljivcev. Le vprašanje je, ali smo jih pripravljeni resnično sprejeti in potem tudi živeti ali zgolj biti teoretiki – gobezdači – nergači.

Ena takih institucij, kjer se rekla navada je železna srajca najbolj oklepajo, je nacionalna RTV-hiša. Da pojasnim. Že vrsto let se vsako poletje sicer zgleden program povsem spremeni. Namesto RTV Slovenija se preimenuje v RTV ZNOVA, po potrebi tudi v RTV IZBOR. Večino programov in oddaj namreč ponavljajo.

Skoraj kadar koli prižgeš TV, se v levem zgornjem kotu pokaže TV znova ali TV izbor. Tudi priljubljena oddaja TV Tednik je trenutno le ponavljanje že predvajanih oddaj, ne glede na to, da je pred poletjem voditeljica Jelena Aščić napovedala, da bodo »oni z nami vse poletje z izvirnimi in novimi zgodbami«? Pa se je verjetno zagovorila, kdo bi vedel.

No, še sreča, da so letos na nacionalko spet dobili državno nogometno prvenstvo, tako lahko ljubitelji nogometa, tistih nekaj sto, vsaj vsak teden gledajo prenos ali povzetek nove tekme. Pa tudi preostala športna prvenstva so dobrodošla. No, pa kakšna ponovitev kakšnega srečanja sredi noči tudi …

In če TV ZNOVA že vrsto let velja za televizijo, pa do zdaj vsaj pri informativnih oddajah ni veljajo za njenega starejšega brata radio. Pa se je eno od minulih sred zgodilo tudi to. Na meni zelo ljubem prvem programu so ponavljali studio ob 17. izpred dveh mesecev. Da so začeli ponavljati informativne oddaje, in to na radiu, me je pa res presenetilo, a sem upala, da gre za tehnično napako.

Da jim ob letošnjem res pestrem poletnem dogajanju, ko imamo poleg pasje vročine še sestavljanje vlade, vlaganje obtožnic za korupcijo v zdravstvu, norenje po cestah z vse hujšimi tragedijami, pa sušo in še bi lahko naštevala, ne uspe narediti »aktualne oddaje Studio ob 17. vsak delovni dan v tednu! Odzivamo se na vse pomembne dogodke in dogajanje doma in v svetu«, kot sami zapišejo ob njeni predstavitvi, pa res pelje nekam, od koder bo težko najti pot nazaj.
Skoraj kadar koli prižgeš TV, se v levem zgornjem kotu pokaže TV znova ali TV izbor. FOTO: Leon Vidic
Skoraj kadar koli prižgeš TV, se v levem zgornjem kotu pokaže TV znova ali TV izbor. FOTO: Leon Vidic

Le kaj delajo vsi ti tisoči zaposlenih na RTV pa še vsi honorarci povrhu, ki jih, kot slišim, tudi ni malo. Ah, seveda, verjetno si kot učitelji tudi oni privoščijo dvomesečni dopust, povrhu še plačanega?

Pa če odmislimo, to, da gledalci in poslušalci gledajo in poslušajo ene in iste oddaje vedno znova, niti ni najhujše. Navsezadnje lahko preklopijo na drug program. Huje ali, če hočete, bolj nesramno je to, da vse to znova in znova plačujemo. Za položnice pač ne velja, da je bila ŽE plačana. Jo je pač treba ZNOVA plačati, kajne!

In če že imajo slovenski holivudarji pravico, da vedno znova ponavljajo ene in iste oddaje ter zanje vedno znova zaračunajo, kot da bi bile nove, imamo verjetno tudi davkoplačevalci zaradi obveznega plačevanja TV-naročnine pravico, da od poslancev zahtevamo, da sprejmejo zakon, ki bo tej isti javni hiši naložil, da za ponovljeno ne smejo zahtevati tudi enako visokega plačila.

Prav zaradi tako uveljavljene TV znova je še kako ustrezno, da se tudi obvezna TV-naročnina ustrezno zmanjša takrat, ko gre za ponovitev … Verjamem, da bi referendum na to temo zlahka uspel.
Zato vsekakor predlagam, da se teh sprememb poslanci resno lotijo. No, potem, ko bodo nehali toliko razmišljati o sebi in začeli več razmišljati o spremembah, ki so dobre za državljane.

Navsezadnje se tudi papež Frančišek zelo trudi, da bi spremenil slabe navade ljudi. Na zadnji splošni avdienci je razmišljal predvsem o sodobnem malikovalstvu. Ugotavljal je, da so maliki lahko predmeti, podobe, ideje, vloge, kot so denar, droge, pretirano ličenje, slava, uveljavitev, užitek … To zahteva žrtve in nas oddaljuje od bližnjih, ljubezni in od Boga.
Poudaril je, da je prepoznanje svojih malikov začetek milosti, saj nas postavi na pot ljubezni.

Malce dvomim, da mu bodo njegovi verniki sledili, saj tudi v cerkvenih klopeh ne manjka neiskrenosti in dvoličnosti.
Vendar vseeno, hm, le kaj bi bilo, če bi tudi pri maši župnik rekel: »Danes bo maša enaka kot prejšnjo nedeljo. Maša ZNOVA! Denar v darilnico pa le dajte …«

Torej? Si res želimo sprememb? Ne! Če sprejemamo nenehno teve znova, zagotovo ne. Je preveč udobno po starem receptu živeti, se mi zdi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije