DVOJNA PODAJA

Rok Tamše: Nerodno ogrevanje velesil

Na svetovnem prvenstvu v nogometu si presenečenja sledijo kot po tekočem traku.
Fotografija: Brazilski zvezdnik Neymar v uvodni tekmi na SP ni mogel premagati obrambe Švice. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Brazilski zvezdnik Neymar v uvodni tekmi na SP ni mogel premagati obrambe Švice. Foto: Reuters

Na 21. svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji se je vse začelo v glavnem v nasprotju s pričakovanji. Mundial je zato že po manj kot tednu dni še dodatno pritegnil pozornost tistega dela svetovne javnosti, ki žogobrca nima za najvažnejšo postransko stvar na svetu, kaj šele za najpomembnejšo v mesecu največjega turnirja.

Svetovni prvak Nemčija je na startu pogorel z Mehiko. V elfu ni čutiti prave energije niti povezanosti igralcev. Verjetno je k temu prispeval tudi medijski izpad igralcev turških korenin, Mesuta Özila in Ilkayja Gündogana, ki sta se maja fotografirala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Povzročila sta pravi vihar v nemški javnosti, saj vemo, da sta nemška in turška politika na mnogih področjih, milo rečeno, zelo, zelo oddaljeni. Nogometno gledano pa ima nemški stroj veliko težav s samim seboj. Igralci so iztrošeni, igrajo na rutino, nimajo pravega golgeterja, igra je počasna in predvidljiva. Nikoli ne odpiši Nemcev, toda v Rusiji izgledajo resnično skromno.

Podprvaki Argentinci vse stavijo na Lionela Messija, ta je vnovič pogorel že na odprtju, ko so ga zaustavili žilavi Islandci, ob tem pa je Messi zapravil še enajstmetrovko. Že druga tekma s Hrvati bo za Argentince biti ali ne biti. Gavči imajo močno limitirano ekipo, Messi preprosto nima tako kakovostne podpore v soigralcih kot, denimo, Neymar v reprezentanci Brazilije. Tudi prva favoritinja turnirja je razočarala v prvi tekmi proti Švici. Brazilci so sicer povedli, a potem kar obstali in čakali, da se bo vse razpletlo po svoje. To je bilo dovolj le za remi. Carioce bodo morale pretakniti prestavo višje in potem ne bodo imele težav v obračunih s Kostariko in Srbijo.

Lepotica prvega kroga je bila tekma med Portugalsko in Španijo (3 : 3), v kateri je Cristiano Ronaldo s hat-trickom napovedal, da hoče biti prvi junak ruskega mundiala. Portugalci so evropski prvaki, zato samozavestno korakajo do višav tudi na svetovnem odru, kjer pa vendarle za zdaj više kotirajo Španci.

Francija, Belgija in Anglija so zadovoljivo opravile s prvimi nalogami, čeprav ni šlo vse najbolj gladko. Angleži so se dolgo mučili s Tunizijci in si zmago zagotovili šele v sodnikovem podaljšku. Dvakratni strelec in prvi as ekipe treh levov Harry Kane potrebuje konkretnejšo pomoč soigralcev za vstop med najboljše reprezentance. Francozi in Belgijci so tihi favoriti iz ozadja. Tak status bi radi pridobili tudi Hrvati in katera izmed najmočnejših afriških reprezentanc, a je v prvi rundi spodobno deloval zgolj Senegal, ki je opravil s Poljsko.

Posebna zgodba SP je reprezentanca Rusije, ki je nastop začela s klavrno popotnico slabih predstav na pripravljalnih tekmah, potem pa je premagala tako Savdsko Arabijo kot Egipt z rekonvalescentom Mohamedom Salahom na čelu. Zbornaja komanda je s tem v najlažji skupini že presegla vsa pričakovanja, zdaj le še leti na krilih evforije domačih navijačev.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije