NA KOŽO

Komentar Mateja Lahovnika: Trdi odhod iz EU

Zaradi posledic brexita je panika med britanskimi politiki, ki so ta cirkus zakrivili.
Fotografija:
Odpri galerijo

Vse bolj jasno postaja, da bo Velika Britanija brez usklajenega dogovora z Brusljem zapustila EU. Takšen nesporazumni odhod oziroma trdi brexit bodo najbolj občutili navadni ljudje. Od marca namreč zanje v EU ne bodo tako kot doslej veljali različni dokumenti kot na primer vozniška dovoljenja.

Zapletlo se bo z dovoljenji za delo državljanov EU na Otoku in Britancev v EU. Prav tako se bodo čez noč podražila mobilna gostovanja v članicah EU, trgovinska menjava pa se bo zaradi carin močno podražila. Zaradi odhoda iz EU bo Velika Britanija izgubila do 10 odstotkov bruto domačega proizvoda in nekatere atraktivne zaposlitve predvsem v finančni in avtomobilski industriji, ker se bodo določene dejavnosti vsaj deloma preselile na evropsko celino. Marsikatero mednarodno podjetje je namreč izbralo London za svoj sedež v Evropi, ker je na ta način vstopilo tudi na enoten evropski trg.


Zaradi hudih posledic brexita je panika tudi med britanskimi politiki, ki so ta cirkus tudi zakrivili. Jeza ljudi zaradi težav, ki jih bo povzročil odhod iz EU brez sporazuma, bi se namreč lahko hitro obrnila proti politiki. Večina volivcev se je odločila za odhod iz EU pod vtisom velike migrantske krize in terorističnih napadov. Tik pred referendumom se je okrepil občutek ljudi, da je Evropska unija neučinkovita skupnost držav brez usklajene politike, ki ni sposobna zaščititi zunanjih meja in zagotoviti varnosti. Britancem nič kaj ne pomaga, da je večina dve leti po referendumu spremenila svoje mnenje.

Glavni pogajalec na strani EU je že takoj na samem začetku povedal, da Velika Britanija ne bo mogla pobrati češenj z evropske torte oziroma vzeti od EU tisto, kar ji je všeč, in zavrniti tisto, kar ji ni. Odhod Velike Britanije je seveda udarec, ker je Velika Britanija drugo največje gospodarstvo EU. Še veliko večji udarec za obstoj EU pa bi bil, če bi se Veliki Britaniji odhod celo izplačal. V tem primeru bi se namreč močno okrepila gibanja, ki se zavzemajo za izstop tudi v drugih članicah EU, največje žrtve tega pa bi bile male države, kot je Slovenija, ki so odvisne od enotnega evropskega trga.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije