NA KOŽO

Komentar Dejana Vodovnika: Zmernost in zadnjice

Vsesplošnemu pretiravanju se prilagaja tudi velikost naših zadnjic.
Fotografija:
Odpri galerijo

Bila je sobota, že skoraj kičasto prijetna. Na mizi dobrote, ki se jim normalen človek ne more niti ne sme upreti. Beseda je tekla o zmernosti.
Tudi zmernost je umetnost, je priletelo z one strani omizja. Tisti, ki je to izjavil, je v istem trenutku poplaknil grižljaj odlično popečenega kosa mesa.
Esejev in priročnikov o zmernosti je najbrž na svetu toliko, kot je vsevedih terapevtov za pot do odličnega življenja in samopomoči. Tudi mi smo se znašli sredi iskanja definicije zmernosti.


V zadnjem času lahko prebiramo vse več opozoril strokovnjakov iz medicinskih krogov, da se moramo izogibati pretiravanju. Pretiravamo namreč skoraj že v vsem. Mladi z buljenjem v zaslone, njihovi starši z moraliziranjem o tem, kakšna je najboljša vzgoja, v šolah z zahtevami po višjih plačah, v politiki s poveličevanjem lastnih zaslug za blagostanje naroda, zvezde pretiravanja pa so itak t. i. vikend športniki, ki hočejo v tednu ali dveh nadomestiti zamujeno gibanje. Da o športnih komentatorjih zlasti slovenske nacionalne televizije niti ne pišem.
Zazdi se, da je vsesplošno pretiravanje že zdavnaj prešlo meje dobrega okusa.

»Luna v biku prinaša lenoben dan, in ker je dopoldne v opoziciji z Jupitrom, vas lahko zanese v pretiravanje, tako čustveno kot konkretno pri jedi. Nikakor se ta dan ne pogovarjajte o pomembnih stvareh,« je kolegu za omizjem tisti dan napovedoval horoskop.

Najbrž so zvezde dobro vedele, da bo znanec skupaj z nami tisti dan prešel v pretiravanje s pečenimi in tekočimi dobrotami; in ob tem celo razpravljal o zmernosti.

Prepogosto pozabljamo, da v iskanju zmernosti postajamo plen špekulacij in dobička, osebe, ki jim drugi kot kakšnemu otroku narekujejo, kaj bi bilo zanje najbolje. Zakaj se pustimo tako nategovati? Kaj nas je nagnalo v pretiravanja?

Ko se je Dominique Loreau v knjigi Umetnost zmernosti in užitka spraševala, ali res potrebujemo toliko stvari, tudi toliko hrane in pijače, si je tudi odgovorila: »Povečali so se tako porcije kot embalaža, nakupovalni vozički in hladilniki, celo krožniki in kozarci. In vsemu temu se prilagaja velikost naših zadnjic.«
In zadnjicam je njeno opozorilo malo mar. Definicijo zmernosti pa taiste tudi še iščejo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije