NA KOŽO

Komentar Darinke Pavlič Kamien: Enostavno navdušujoče!

To, kar delajo naši športniki zadnjih 14 dni, je nacionalna terapija za dvig samozavesti in pokončno držo.
Fotografija:
Odpri galerijo

Tisti, ki te dni hodi po Sloveniji sključen, pa nima težav s hrbtenico, ali govori tiho, skorajda plašno, pa ga ne boli grlo in nima vročine, očitno ne spremlja športa. To, kar delajo naši športniki zadnjih 14 dni, je nacionalna terapija za dvig samozavesti in pokončno držo. Da bi človek, ki je zdrav, skakal od navdušenja, tulil in vpil od veselja. To, da bo španska kolesarska Vuelta slovenska, sem napovedala točno pred 14 dnevi. Marsikdo se je moji napovedi verjetno posmehoval in si mislil, ženska zmešana, kaj pa ti veš. Danes mi ni treba dokazovati, da sem imela prav, samo prave Slovenske novice je treba odpreti. Slavospevi o Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju so po zmagi in tretjem mestu v skupni razvrstitvi prve novice vseh domačih medijev. Kar se mi zdi super, je to, da sta naša fanta tudi prva novica velikega dela tujih športnih poročil. Oba predstavljena v presežnikih.


Oba doma iz države, ki nikakor ne bi smela krojiti usode velikih narodov, pa jo je. Kljub temu da sta bila oba žrtev padcev, Primož celo dvakrat. In tudi kljub temu da Primož nima niti vrtca niti osnovne šole kolesarjenja, ker je oboje prešprical s smučarskim skakanjem. Čeprav je devet let starejši od Tadeja, ima še kakšno leto manj športnega kolesarjenja v nogah, zato velja za svetovni fenomen po hitrosti doseganja vrhunskih rezultatov, kot je zmaga na eni od treh najtežjih kolesarskih preizkušenj.

In Tadej. Meteor našega kolesarjenja. Zanj smo nekateri prvič slišali šele, ko je maja letos kot najmlajši zmagovalec zmagal na največji dirki svetovne serije v ZDA. Bil je najboljši mladi tekmovalec Vuelte in zmagovalec največ etap, kar treh. Brez dvoma izjemen talent.

Pa ni bilo le kolesarstvo tisto, ki je zadnje tedne delovalo terapevtsko. Tudi v Stožicah je te dni športna evforija, ki deluje na naš ponos kot voda na uvelo rožo. Stožice so nacionalno zdravilišče, v katerem športniki – terapevti dvigujejo raven ponosa Slovencev. Kot domine so naši odbojkarji podrli Belorusijo, Finsko in Turčijo. Nikogar ni, ki ne verjame, da bodo prišli daleč. Zelo daleč.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije