NA KOŽO

Komentar Boštjana Fona: Štiklfukarce

Višje je ženska imela petke na štiklfukarcah, bolj naj bi bila vredna pozornosti in naklonjenosti.
Fotografija:
Odpri galerijo

Slovenski jezik je zanimiv, poln besednih začimb, ki smo jih navlekli iz germanskega, madžarskega ali laškega sosedstva. Nedavno je nekdo v moji lokalni družbi uporabil izraz štiklfukarca. Že več kot tri desetletja nisem slišal oznake elegantnega ženskega škornja z visoko peto, ki je poleg tega še drag.


V našem majhnem mestu smo hodili na tekme. Ne vsi. Peščica se je raje šla kulturo in obiskovali so gledališče ali kino. Še raje so se postavljali s tem, da gredo v prestolnico v opero ali na balet, čeprav sem prepričan, da jih velika večina vsaj o slednjem ni imela pojma.

A naše gospe so se opravile po velemestno, kar naj bi bila Ljubljana, in na noge povlekle štiklfukarce. Tudi na tekme so hodile punce v štiklfukarcah, kajti rade so pokazale svojo privlačno plat in hkrati nas, tulečo hordo s tribune, opominjale, da so med nami. Višje je ženska imela petke, bolj naj bi bila vredna pozornosti in naklonjenosti. Tiho, a neizpodbitno dejstvo. Bili smo le kamenček v mozaiku teh, ki gredo na tekmo, one so bile naš najdragocenejši okras.

Potem je prišel čas, ko so firme umirale. Tako pri nas kot v prestolnici, iz katere je na našem koncu najbolj osovražen nasprotnik. Vsi smo bili v depresiji. Iz dneva v dan se je živelo, pravzaprav životarilo. Punce s štiklfukarcami so izginile. Nosila so se preprosta obuvala iz čim cenejšega diskonta. Ko so prihajali navijači iz prestolnice do nas s svojimi bejbikami, so bile te prav tako brez visokih petk. Spoznali smo, da smo v riti. Oboji.

Časi pa so se spet spremenili. Ljubljanske navijače, ki so se pred dnevi pricijazili k nam na tekmo, so znova spremljala dekleta s štiklfukarcami. S tem so govorile, da gre pri njih na bolje. In pri nas? Vse skupaj je zamorjeno, kot je bilo tista leta, ko smo bili vsi v istem zosu.

Naše punce niti zdaj ne pridejo na tekmo v štiklfukarcah, čeprav jim izjemno pristajajo. Radi bi jih videli z njimi, a kaj ko jih obujejo le za posebne priložnosti – ko gredo v Ljubljano v opero ali le na kebab. Ah, ja. Pa še tekmo smo izgubili.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije