NA KOŽO

Kolumna Darinke Pavlič Kamien: Dol s cenami

Administrativno urejanje cen nas vodi v čase, ki smo jih zavestno pustili za sabo.
Fotografija: Vila Bober FOTO: Uniqus Nepremičnine
Odpri galerijo
Vila Bober FOTO: Uniqus Nepremičnine

Smešno, da se je vlada zapičila prav v cene storitev nepremičninskih agentov, češ, da so oderuške. Z novo zakonodajo poskuša preprečiti baje nesramno visoke zaslužke vseh, ki v tej panogi delujejo. Kot po naključju imam čisto svežo osebno izkušnjo prodaje stanovanja, ki je z vsemi procedurami, vključno z vpisom v ZK, česar nisem imela urejeno, z menjavo prvega agenta za drugega, trajala 11 mesecev. Agent je za uspešno delo dobil dogovorjena dva odstotka vrednosti stanovanja.


Čisto hipotetično, da ne razkrivam lastnih GDPR, te podatke naj vedo le na Fursu, lahko izračunamo, da je pri ceni stanovanja na primer 150.000 evrov, agentovih točno 3000. Prvi agent ni zaslužil nič, saj v dveh mesecih ni naredil ničesar. Drugi je delal devet mesecev, da je na koncu zaslužil hipotetične tri jurje.

Znesek je v resnici skromen za vse oglede, ki jih je organiziral, za analize, ki mi jih je posredoval zaradi mojega pritoževanja o nizki ceni, za povezanost z mojo notarko, ko smo urejali zapleten vpis v ZK, da je ohranjal naklonjenost kupcev, ker se je vpis v ZK zavlekel, da je pripravil pogodbo, ki smo jo skupaj s kupci predelali in pojasnjevali, saj je šlo za nakup dveh tujcev, da je izvirnik pogodbe o nakupu odnesel na Furs v verifikacijo, da sva šla nato skupaj k notarju na overitev mojega podpisa in nato še na overitev podpisov kupcev in na koncu organizacija primopredaje. Na mojem primeru si je lomil zobe, zato je njegov honorar težko prigaran.

Transakcije nepremičnin so težki posli, ki zahtevajo poznavanje trga, psihologije kupcev, trgovsko spretnost, pogajalske veščine, znanje upravnega postopka in nepremičninske zakonodaje, pa še mnogo več. Državni svet je izglasoval veto na predlog zakona. In prav je tako. Administrativno urejanje cen nas vodi v čase, ki smo jih zavestno pustili za sabo. Cene, razen nekaj redkih izjem, naj kroji trg na osnovi ponudbe in povpraševanja.
Vila Bober FOTO: Uniqus Nepremičnine
Vila Bober FOTO: Uniqus Nepremičnine

Če bomo cene uravnavali administrativno, takoj vlagam pobudo za ureditev cen ženskih frizerjev, avtomehanikov, pa tudi kombinirane kepice sladoleda in narezanega pršuta. Dol z njimi! In to takoj.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije