BLAGOSLOV

Pomurski vitezi vina že 15. skupaj rezali

Zbrali so se na bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih. Vino častijo kot žlahtni napitek in širijo njegov sloves.
Fotografija: FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
FOTO: Oste Bakal

Toplejši začetek leta je botroval temu, da je velika večina trsov po vinorodnih goricah že obrezanih in pripravljenih na vinski letnik 2018, na vrsto pa so prišli tudi simbolni rezi različnih trt. Tudi Slovenski red vitezov vina – Omizje za Pomurje, ki šteje 17 članov, njegov konzul je Štefan Pavlinjek, tajnik pa Zlatko Borka, ter Združenje evropskega reda vitezov vina –​ Legatura za Pomurje, ki šteje 54 članov ter s prvim in drugim legatom Ignacem Rajhom in Andrejem Šajnovičem, imata v teh dneh polne roke dela.
Tokrat so obiskali breg Sv. Sebeščan v Pečarovcih v občini Puconci, kjer so pred gostilno Zelko pomurski vitezi vina leta 2003 zasadili trto avtohtone radgonske ranine. Letos so jo obrezali že petnajstič po vrsti, delo so opravili člani obeh viteških redov Franc Škrobar, Marjan Klobasa, Alojz Slavič in Alojz Režonja. V gostilni Dušana Zelka je sledilo druženje ob dobrih jedeh ter kajpak izvrstnem vinu.
Vitezi so obrezali trto pred gostilno Zelko. FOTO: Oste Bakal
Vitezi so obrezali trto pred gostilno Zelko. FOTO: Oste Bakal

Dogodek je vodil član evropskega reda vitezov vina Peter Kirič, slavnostnega dogodka pa se je poleg približno 30 vitezov udeležilo precej gostov, med njimi predstavnik vasi Pečarovci Jože Rituper, župan občine Puconci Ludvik Novak, evangeličanski škof Geza Erniša in rimskokatoliški župnik cerkve v Pečarovcih Jožef Hozjan, slednja sta prisotne ter obrezane trte tudi blagoslovila. Za pevske vložke so poskrbele domače pevke pod vodstvom Mire Huber.

Prisotne sta pozdravila Pavlinjek in Rajh ter s ponosom omenila dobro sodelovanje obeh redov vitezov, ki v Sloveniji opravljata podobno poslanstvo in se dopolnjujeta. Vsak na svoj način skrbita za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, viteško častita vino kot žlahtni napitek in širita njegov sloves. Zadovoljstvo, da imajo v občini tak dogodek in kajpak viteško trto, pa je v pozdravnem nagovoru poudaril tudi župan Novak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije