KRVAVO

Petrin morilec tudi ropal?

Potrjeno, da se je v Pržančku zgodil uboj, ne pa umor. Bojan Kajfež bo sedel 14 let in pol ali pa še kako dlje.
Fotografija: Morilska pištola, s katero v roki naj bi dvakrat ropal.
Odpri galerijo
Morilska pištola, s katero v roki naj bi dvakrat ropal.

LJUBLJANA –  Trije so odločali o tem, ali bo morilec Petre Kramberger sploh bival za zapahi in če, ali bo to trajalo nekaj več kot 14 let ali celo skoraj četrt stoletja. Pred kratkim je 50-letni Bojan Kajfež izvedel za odločitev senata višjih sodnikov, da je obveljala prvostopenjska sodba, s katero je bil zaradi uboja obsojen na 14 let in šest mesecev zapora. Morda pa bo na oni strani svobode živel še dlje, v priporu ga je namreč doletela še ena precej huda obtožba na njegov račun, da je zagrešil dva oborožena ropa in povzročitev splošne nevarnosti.
 

Ni se brezobzirno maščeval


Sedemnajstega aprila lani je na terasi Kluba Pržan oziroma Pržančka osemkrat ustrelil najemnico lokala, Krambergerjeva je zaradi poškodb v predelu trebuha in prsnega koša umrla. Tožilec Marko Godec ga je preganjal zaradi umora iz brezobzirnega maščevanja, saj je 38-letnici v začetku leta 2016 posodil 25.000 evrov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu. A mu jih ni, ampak se mu je posmehovala, ga ignorirala in mu celo govorila, da denarja ne bo nikoli videl.
Umoril je mater dveh otrok.
Umoril je mater dveh otrok.

Šlo naj bi torej za dejanje iz nizkotnih nagibov. Ob koncu procesa pred velikim kazenskim senatom okrožnega sodnika Marka Češnovarja je tožilstvo predlagalo kazen 22 let zapora za kaznivo dejanje umora, za povzročitev splošne nevarnosti (na terasi, kjer je Kajfež streljal, je bilo precej gostov) še dve leti in šest mesecev zapora ter enotno kazen 24 let.

Kajfežev zagovornik Marko Makuc je sodišču predlagal oprostilno sodbo, njegov klient naj v kritičnem času ne bi bil prišteven, v trenutku, ko je pritisnil na sprožilec, naj se torej ne bi imel v oblasti. Izvedenci naj bi namreč ugotovili, da je bilo Kajfeža dneve pred streljanjem strah, nad hišo mu je visela hipoteka, bil je jezen, tesnoben in negotov zaradi nerešenih konfliktov s pokojnico. Potem pa se je zaradi njegovih osebnostnih lastnosti zgodila hipna reakcija, streljanje.
»Hotel sem le, da se o vsem v miru dogovoriva, potem pa mi je na oči padel mrak,« je dejal Kajfež. FOTO: MARKO FEIST
»Hotel sem le, da se o vsem v miru dogovoriva, potem pa mi je na oči padel mrak,« je dejal Kajfež. FOTO: MARKO FEIST

Sodnik Češnovar pa je menil, da vsakega maščevanja ni mogoče šteti kot brezobzirno, ter razsodil, da v tem primeru ni šlo za umor. Kajfeža so zaradi uboja obsodili na 12 let in pol zapora, zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa na dve leti in pol, kar je zneslo enotno kazen 14 let in pol zapora.

S pritožbami obrambe in tožilstva se je ukvarjal tričlanski senat višjega sodišča v sestavi Maja Baškovič, Katarina Turk Lukan in Igor Mokorel ter pohvalil Češnovarjev okrožni senat, da je popolno, pravilno in prepričljivo ugotovil vsaj odločilna dejstva v tej tragični zgodbi ter izdal pravično sodbo.


Tožilec je sicer še naprej vztrajal, da je Kajfež dejanje iz brezobzirnega maščevanja načrtoval, pred streljanjem v Petro naj bi eni od prič celo rekel, da bo ona umrla, on pa bo v zaporu, po streljanju pa drugi dejal, da si je Petra to zaslužila. Vztrajal je pri enotni kazni 24 let zapora. Odvetnik Makuc pa se je tudi v pritožbi ukvarjal z vprašanjem prištevnosti klienta ter omenil izjavo izvedenke za psihologijo, da se v usodnih trenutkih na terasi ni bil zmožen obvladovati.
Morilska pištola, s katero v roki naj bi dvakrat ropal.
Morilska pištola, s katero v roki naj bi dvakrat ropal.

Višji sodniki so obe pritožbi zavrnili kot neutemeljeni in zdaj pravnomočno velja, da je Kajfež zagrešil kaznivo dejanje uboja v stanju le nekoliko zmanjšane prištevnosti, morda je bil vzgib tudi tako imenovano običajno maščevanje, ne pa nizkotni nagibi. Enotna zaporna kazen ostaja enaka: 14 let in šest mesecev.
 

»Rop, rop, rop«


Ko pa so kriminalisti preiskovali uboj v Pržanu, so jih iz nacionalnega forenzičnega laboratorija obvestili, da je bila pištola znamke Tanfoglio, s katero je bila umorjena Krambergerjeva, prej uporabljana pri dotlej še neraziskanem ropu pekarne na Vodnikovi cesti v Ljubljani. Z nadaljnjo preiskavo pa so policisti razrešili še en neraziskan rop, in sicer trgovine Mercator na Litostrojski cesti.


V to trgovino naj bi ravno Kajfež vkorakal 6. februarja lani, obraz je imel zakrit s puloverjem, v desnici je imel pištolo in začel kričati »rop, rop, rop«. Ko je prodajalka Kemija videla, da je orožje pomerjeno proti njej, je iz blagajne potegnila 200 evrov in Kajfež je s plenom odšel.

Četrtega aprila pa naj bi si kapo poveznil vse do ust, ko je oborožen vstopil v Domači kruhek, v kateri so bili trije ljudje, zahteval je denar, s pištolo močno udaril po pultu, naposled pa v strop pekarne pognal kroglo. Iz blagajne si je sam postregel s 400 evri. Tudi v tem primeru je obtožen ropa, ker pa je bilo verjetno, da bi lahko izstreljena ali odbita krogla zadela koga od prisotnih v pekarni, si je prislužil še očitek kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.


Za ropa mu preti po do 10 let zapora, za povzročitev nevarnosti pa do pet let. Očitke iz obtožbe po naših informacijah odločno zavrača, njegov odvetnik Makuc pa je zoper njo vložil ugovor, zato še ni pravnomočna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije