PLANICA

Le kdo bi lahko ustavil vikinge?

Vse razen norveške zmage na moštveni tekmi bi bilo veliko presenečenje.
Fotografija: Norvežani so z Robertom Johanssonom na čelu vroči favoriti tudi na današnji moštveni tekmi v Planici. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Norvežani so z Robertom Johanssonom na čelu vroči favoriti tudi na današnji moštveni tekmi v Planici. FOTO: Marko Feist

PLANICA – Že po tradiciji je planiška sobota med finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih rezervirana za moštveno tekmo, na kateri bi bilo danes (z začetkom ob 10. uri) vse razen nove prepričljive zmage Norvežanov veliko presenečenje. V vlogo glavnih favoritov jih navsezadnje postavljajo številni uspehi, ki so jih nanizali v iztekajoči se sezoni, v kateri so osvojili vse, kar se je na ekipnih preizkušnjah osvojiti dalo. V Vikersundu so namreč prejšnjo soboto Johann Andre Forfang, Robert Johansson, Andreas Stjernen in Daniel-Andre Tande z rekordno prednostjo 265,6 točke pred drugouvrščenimi Poljaki poželi še peto moštveno zmago v svetovnem pokalu 2017/18. Poleg tega so se Skandinavci, ki prepričljivo vodijo v pokalu narodov, januarja v Oberstdorfu okitili še z zlatimi kolajnami na svetovnem prvenstvu v poletih, najžlahtnejša odličja pa so si februarja priskakali tudi na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Mimogrede: to je bila prva ekipna lovorika Norvežanov v zgodovini največje zimskošportne prireditve.

Po tretjo zaporedno zmago

V Planici bodo vikingi, ki jih že sedmo sezono uspešno vodi avstrijski trener Alexander Stöckl, lovili tretjo zaporedno zmago po letih 2016 in 2017. Na lanskem spektaklu na letalnici bratov Gorišek so se na najvišjo stopnico odra za najboljše zavihteli s skoraj petdesetimi točkami naskoka pred najbližjimi zasledovalci Nemci, tretji pa so bili Poljaki. Slovenci (ob Domnu in Petru Prevcu sta bila tedaj v ekipi še Anže Semenič in Jurij Tepeš) so se morali sprijazniti s petim mestom, potem ko so za Norvežani zaostali že za več kot 100 točk. Še leto pred tem so morali izbranci glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa premoč priznati zgolj Skandinavcem, na finalu 2015 pa so Robert Kranjec, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš številne navijače navdušili z zmago. Slovenci so bili v Planici najboljši tudi leta 2013, ko je bil namesto Semeniča v postavi Andraž Pograjc. To je bil zgodovinski prvi moštveni podvig naših skakalcev v dolini pod Poncami, doslej pa so zbrali devet zmag, prav vse pod Janusovo taktirko. Nazadnje so z vso konkurenco opravili pred debelima dvema letoma na znamenitem Holmenkollnu. Zagotovo bodo Peter Prevc & Co. visoko merili tudi na današnji ekipni preizkušnji, pred katero v slovenskem taboru niso skrivali želje po uvrstitvi med najboljšo trojico. Glede na to, da so pred dvema mesecema na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu zablesteli z naslovom moštvenih svetovnih podprvakov, pred tednom dni na vikersundski pošasti pa s tretjim mestom, nižje, roko na srce, niti ne bi smeli pogledovati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije