ČAS NAZAJ

Koruzo luščili v dvesto let staro korito

V Turističnem društvu Lipa so čas zavrteli nazaj.
Fotografija: V cimprani hiši v Lipi je Turistično društvo Lipa pripravilo luščenje koruze z lesenimi luščarji. FOTO: Jože Žerdin
Odpri galerijo
V cimprani hiši v Lipi je Turistično društvo Lipa pripravilo luščenje koruze z lesenimi luščarji. FOTO: Jože Žerdin

Med že pozabljena kmečka opravila spada tudi ročno luščenje koruze. Tako je Turistično društvo Lipa v beltinski občini v cimprani hiši, kriti s slamo, pripravilo luščenje koruze z lesenimi pripomočki z žeblji. V topli hiši se je pri delu zbralo veliko članov društva in preostalih krajanov vasi Lipa. Večer je bil namenjen druženju in obujanju starih kmečkih opravil. Pridružili so se jim ljudski pevci KUD Lipa in zapeli nekaj ljudskih pesmi. Vsi, ki so se udeležili prijetnega večera, so obudili kanček nekdanjega utripa in življenja na kmetijah. Mladi so sedli k topli peči in poslušali ljudsko petje, zgodbe in prigode starejših. Brž ko so koruzo zluščili, so vse kocene še očistili. Nekoč so otroci zlagali kocene v obliko vodnjaka, hiše, igrače … To igro je prikazal Franc Zver. Z mirno roko je tisti večer zložil vodnjak iz 21 kocenov.
V cimprano hišo so prinesli večjo količino koruze trdinke, ki so jo jeseni lani ročno potrgali. Luščili so jo s štirimi lesenimi pripomočki častitljive zgodovinske vrednosti, saj jih ima nekaj shranjenih Turistično društvo, nekaj pa krajani na svojih domovih. Med najstarejšimi udeleženci je bil Franc Tkalec.
Koruzo so luščili v več kot 200 let staro leseno korito. Ko bo posušena, jo bodo člani odpeljali v bližnji mlin. Dišečo koruzno moko bo društvo namenilo za peko različnih pogač za različne društvene prireditve. Namenili jo bodo tudi za priložnostna darila in jo napolnili v majhne platnene vrečke.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije