NA ZDRAVJE

Kako pa vi spite?

Z zdravstvenega vidika je najmanj priporočljivo spati na trebuhu, najbolje je, če je telo čim bolj simetrično, torej na hrbtu.
Fotografija: Skoraj polovica odraslih spi v položaju zarodka. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Skoraj polovica odraslih spi v položaju zarodka. FOTO: Guliver/Thinkstock

Kako spite? Pa ne mislimo na kakovost, ampak položaj, saj je tudi od tega odvisno, ali oziroma koliko nas bo bolel hrbet, ali bomo imeli težave z artritisom, bomo še bolj smrčali itd.

Ljudje spimo v štirih glavnih položajih, na levem boku, na desnem, na trebuhu in na hrbtu, z več različicami, odvisno od položaja rok in nog; tako imenovani položaj zarodka je spanje na boku. Strokovnjaki priporočajo take, pri katerih je telo čim bolj simetrično, denimo na hrbtu, a ko se v spanju obračamo in iščemo udobje, nemalokrat končamo drugače.

Z ameriške neprofitne Nacionalne organizacije za spanje sporočajo, da je najboljši položaj na hrbtu, čeprav menda tako spi samo osem odstotkov ljudi. Z njim namreč omogočimo glavi, vratu in hrbtenici, da počivajo v nevtralnem položaju, poleg tega pa je idealen za tiste, ki trpijo za refluksom: »Poskrbite le, da boste z blazino dovolj dvignili in podprli glavo, želodec mora biti nižje kot požiralnik, da se izognete vračanju hrane ali kisline,« pravijo v združenju in posebno opozorijo na tiste, ki trpijo za spalno apnejo – ti naj spijo kako drugače. Če vas boli ledveni del hrbta, si pod kolena namestite blazino.
Najboljši položaj je na hrbtu, a če si posteljo delite, poskrbite, da bo dovolj prostora za oba. FOTO: Guliver/Thinkstock
Najboljši položaj je na hrbtu, a če si posteljo delite, poskrbite, da bo dovolj prostora za oba. FOTO: Guliver/Thinkstock

Tudi če spite na boku, lahko preprečujete refluks, položaj pomaga preprečevati bolečine v vratu in hrbtu, saj se strukture v hrbtu, denimo disku, mišice in ligamenti, sprostijo, poleg tega pa imate manj možnosti, da boste smrčali, saj so dihalne poti odprte. »Na enem ali drugem boku spi okoli 15 odstotkov ljudi, edina slaba stran pa so gubice, saj je polovica obraza stisnjena ob blazino,« navajajo. Past je lahko v previsoki ali prenizki blazini, glava naj bo ravno prav podprta, da ne bo asimetrične napetosti.
Spanje na trebuhu zmanjša možnost smrčanja, to pa je menda tudi edina dobrobit tega položaja, pravijo v organizaciji. »Lahko povzroča bolečine v vratu in hrbtu, saj hrbtenica po navadi ni v svojem naravnem položaju, zaradi pritiska na mišice in sklepe pa tvegamo tudi odrevenelost udov in mravljinčenje.« Če se vedno znova zbudite na trebuhu in se z rokami ljubeznivo oklepate blazine, poskrbite, da boste imeli podložen prsni koš, s tem pa raven vrat, pomemben dejavnik pri tem položaju pa je tudi ležišče – naj ne bo premehko, saj bo vaša hrbtenica na njem precej trpela.

Skoraj polovica odraslih menda spi v položaju zarodka, s sključenim trupom in pokrčenimi koleni, tako najlažje preživijo noč tudi nosečnice. Če pa se posameznik preveč skrči v gubo, se lahko pojavijo težave z dihanjem, telo je pač treba čim bolj poravnati, obremenitev bokov pa lahko zmanjšamo tako, da si med kolena namestimo blazino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije