ŽALOSTNO

FOTO: Psička dobil za rojstni dan, pa so mu ga vzeli

Objavljeno 24. februar 2018 19.31 | Posodobljeno 24. februar 2018 19.35 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Mariji Sumrak iz Dednje vasi so odpeljali štiri pse. Inšpekcija pojasnjuje, da so bile živali zanemarjene.

Marija Sumrak s sinom Simonom. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
DEDINJA VAS – »Seveda sem se razburila. Kako se ne bi! Na dvorišče sta prišla veterinarja, moški in ženska, češ da bosta odpeljala naše štiri pse. Šlo je za majhne in mlade psičke. Resda so bili spuščeni, a nikoli niso šli z dvorišča, niti do sosedove hiše ne. In ker sem se razburila in zahtevala, naj pokažeta kak nalog, sta poklicala policiste. Najprej sta prišla dva policista, potem še dva in še dva. Šest jih je bilo tu na dvorišču, kot da sem koga ubila. Takrat, ko jih rabim, jih pa ni,« se je jezila Marija Sumrak iz Dednje vasi, naselja v občini Brežice.
Zaradi tatov smo klicali policiste, pa je eden rekel, naj kar v naši uti prespita.

Bila je sreda, 14. februar, dopoldne. Dan učiteljske stavke torej, zato so bili doma vsi, tudi Marijin mož in otroci. Kako hudo je bilo otrokom, ko so odpeljali pse! Sploh najmlajšima dvema, osemletnemu Simonu in desetletnemu Primožu, odpeljali so namreč tudi njegovega Medija. »Marca lani ga je dobil za rojstni dan. Večino časa ga je imel v hiši. Bil je najlepši,« je dodala Marija. Tako je družini ostal le en pes, nemški ovčar Reks, ki ga je ob našem obisku imela zaprtega, Marija je namreč tega dne čakala veterinarja, saj je bila dogovorjena, da bo psa cepil. Pse imajo pri hiši tudi zaradi tatov, lani so jim na primer iz zaprtega hleva izginile goske in race. Ko so odpeljali njihove pse, ni dobila nobenega potrdila niti pojasnila, kam jih peljejo.
Marija ni varčevala z očitki na račun policije.
Zaradi tatov smo klicali policiste, pa je eden rekel, naj kar v naši uti prespita.

»Novembra lani smo imeli vlomilca. Zgodilo se je okoli osmih zvečer in mož je slišal, kako nekdo razbija po vratih. Dva sta bila, v delavnici sta vzela kramp in razbila vhodna vrata. Trikrat smo klicali policiste, pa so prišli čez eno uro. Mi smo vlomilca zadržali. Enega sem poznala, bil je Rom iz Šentjerneja, drugi pa je bil neki civil. Policist jima je rekel, naj gresta domov. Odpeljala sta se z avtom, so ju pa nižje od hiše znova ustavili policisti. Vzeli so jima avto, ga naložili na avtovleko, potem pa sta znova prišla nazaj k nam. Spet smo klicali policiste, pa je eden od policistov rekel, naj kar v naši uti prespita. Halo, pri nas sta vlamljala, potem bosta pa tu prespala? No, potem sta šla od nas, sta pa še isto noč vlomila v objekt nižje od nas. In nič nista bila kaznovana,« je naštevala Marija, ki je pred dobrim letom in pol izgubila 16-letnega sina Aleša.
image
Pred dobrim letom in pol je Marija izgubila najstarejšega sina Aleša, star je bil komaj 16 let. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Sin umrl v nesreči

Aleš je umrl v razbitinah clia, ko se je peljal proti romskemu naselju v Šentjerneju, od tam je namreč imel dekle. Mariji njegova zveza s tem dekletom ni bila pogodu, več kot pol leta je prosila različne institucije, naj ukrepajo, da bi sin prišel domov. »Ničkolikokrat sem prosila pristojne na centrih za socialno delo Brežice, Metlika in Novo mesto, naj vendar mojega sina poskušajo spraviti iz romskega naselja, ki nanj zagotovo ni dobro vplivalo. Dvakrat sem pisala tudi varuhinji človekovih pravic, prosila policiste. A brez uspeha. Vedno sem dobila odgovor, da je sin star že 15 let in lahko sam odloča, kje bo živel,« je potožila Marija. Potem je vmes udarila kruta usoda, Aleš je umrl v razbitinah in še danes ni povsem jasno, kako se je zgodila nesreča. Resda ni imel izpita, a volan je obvladal. »Prepričana sem, da so Aleša in njegovo dekle lovili policisti,« je zatrdila, takšne navedbe pa so po nesreči na policiji odločno zanikali.

Zakaj odvzem psov

Zakaj odvzem psov, smo povprašali na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V službi za odnose z javnostmi so pojasnili, da je bil postopek v zvezi z odvzemom živali v Dednji vasi uveden na podlagi obvestila centra za socialno delo. »Ob inšpekcijskem nadzoru avgusta 2017 se je na dvorišču zadrževalo 10 neregistriranih in necepljenih psov. Inšpektorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je lastniku z upravno odločbo odredila ureditev razmer. Na kontrolnem pregledu je ugotovila, da lastnik psov ni registriral in cepil, imel pa je še dva dodatna. Hkrati je ugotovila, da je na približno en meter dolgi verigi brez možnosti zavetja pripet pes, star sedem mesecev, v zelo slabem stanju. Zato je odredila takojšen odvzem in namestitev v zavetišču. Po poročilu zavetišča je bil pes kahektičen, dehidriran, šibke konstitucije, koža je bila v slabem stanju – kronični dermatitis, imel je zunanje in notranje parazite, garje, na določenih predelih alopecijo in slabše razvito mišičnino. Lastniku je inšpektorica odredila prepoved posedovanja več kot pet psov. Na ponovnem kontrolnem pregledu je bilo stanje psov še slabše, zato je bila lastniku izdana dopolnilna odločba za popolno prepoved posedovanja psov z rokom 14 dni, da lahko sam najde nove lastnike. Ker tega ni izvršil, je inšpektorica odredila zavetišču odlov vseh psov na tej lokaciji. Zavetišču je uspelo odloviti 5 psov, preostale so poskrili. Veterinarsko poročilo o zdravju teh psov je bilo podobno kot pri že prej odvzetem, in sicer: kaheksija, garjavost, zunanji in notranji zajedavci,« so sporočili.
image
Reks bo čuvaj. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Pojasnili so tudi, kaj se je dogajalo na domačiji: »Na kontrolnem pregledu 14. februarja letos, ki sta ga opravila uradna veterinarja, so bili na dvorišču štirje psi, za katere je veljala odločba o odvzemu. Do prihoda zavetiščnega avtomobila so bili pridržani v zaprtih prostorih, nato so jih lastniki hoteli spustiti, da jih ne bi mogli naložiti. Inšpektorja sta jim to preprečila in na pomoč poklicala policijo. Psi torej niso bili odvzeti, ker so bili spuščeni, ampak zaradi zanemarjanja, ker so bili brez veterinarske oskrbe in zaradi neupoštevanja inšpekcijskih odločb ter zakonodaje glede registracije in cepljenja. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je res prejela tudi obvestilo in prošnjo lovske družine za ukrepanje, ker so psi delali škodo na divjadi.«
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prejela tudi obvestilo in prošnjo lovske družine za ukrepanje, ker so psi delali škodo na divjadi.
Deli s prijatelji