VELIKA NOČ

Butarico lahko naredimo sami

Načinov izdelave je veliko, odvisno od materiala, ki ga imamo, pa seveda tudi od tega, kako veliko bi radi naredili.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar

Cvetna (tudi oljčna) nedelja je nedelja pred veliko nočjo. Z njo se začne neposredna priprava na največji krščanski praznik in uvaja dneve velikega tedna. Takrat verniki nesejo k blagoslovu zelenje: oljčne vejice in različne vrste butar, brez teh pač ni cvetne nedelje. Naredimo jo lahko kar sami. Načinov izdelave je veliko, odvisno od materiala, ki ga imamo, pa tudi tega, kakšno oziroma kako veliko želimo.

Najprej se v bližnji gozd odpravimo po material: natrgamo (dovolj dolgo) spomladansko zelenje in šibje. Najpogosteje so to veje vrbe, bodike, leske, bezga in drena, bršljana, pušpana, brinja, oljke – tistega pač, kar raste v bližini. Uporabite lahko tudi veje sadnega drevja in trte. Potrebujemo sedem ali devet šib in vej, ki jih odrežemo enakomerno dolgo. Potem palice iste vrste zlagamo skupaj, denimo po tri šibe in vrbove veje, najraje z mačicami, dodamo vejico drena in brina, pa tri vejice sadnega drevja, zgoraj naj bodo poravnane.

Bršljan naj ima jagode, za še lepši videz poskrbijo pomaranče. FOTO: Tomi Lombar
Bršljan naj ima jagode, za še lepši videz poskrbijo pomaranče. FOTO: Tomi Lombar

Na vrhu naj bo cvetje, če ga boste uporabili, na primer narcise ali nekaj vejic cvetoče forzicije, tudi rese, če jo kje najdete cvetočo. Na vrh lahko privežemo pomarančo ali jabolko. Bodite pozorni, da bo butara z vseh strani enako lepa, da so torej cvetovi in vejice enakomerno razporejeni. Vse povežemo z vrvico in močno zategnemo.

Potem je na vrsti zelenje: začnemo na sredini vej. Uporabimo bršljan, najlepši je, če ima plodove, da bo butara še lepša, prav tako se bodo krasno izrazile rdeče jagode bodike. Pazimo, da so vse vejice enakomerno razporejene, zelenje polagamo okrog in okrog ter sproti povezujemo z vrvico ter zapolnjujemo morebitne luknje, saj mora biti butarica gosta. Končamo v ravni vrsti in krepko povežemo z vrvico. Predolge šibe in veje porežemo.

Piko na i naredimo z belim trakom, ki ga ovijemo okoli snopa, in naredimo močan vozel. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije