NEVARNO

Zastrupili so se s pestom

Objavljeno 24. julij 2013 09.17 | Posodobljeno 24. julij 2013 09.17 | Piše: U. S.

Na ducate Italijanov je zbolelo zaradi priljubljene zelene omake: v njej so našli sledi botoksa.

Priljubljena zelena omaka je nekaj Italijanov skoraj stala življenje. Foto: Shutterstock

GENOVA – Več kot ducat ljudi so odpeljali v italijanske bolnišnice, ker so jedli zastrupljen pesto: v tej priljubljeni zeleni omaki je sanitarna inšpekcija našla sledi botoksa. Več kot 50 ljudi, ki so jedli pesto – izdelal ga je lokalni pridelovalec –, je trpelo zaradi bruhanja, driske in visoke temperature.

Analiza omake je razkrila prisotnost bakterije Clostridium botulinum, ki poskrbi za strup botulin, tega radi uporabljajo v kozmetični industriji in številni slavni in znani. V majhnih odmerkih gladi gube, kadar ga zaužijemo, si ogrozimo življenje: botulin je namreč eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov ter najbolj toksična beljakovina sploh.

Skoraj vse žrtve so iz okolice Genove, rojstnega kraja slavne omake, ki jo polijemo po testeninah. Šest hospitaliziranih, med njimi dva otroka, so čez noč zadržali na opazovanju in opravili še nekaj dodatnih testov.

Za obolenje je odgovoren lokalni izdelovalec Bruzzone e Ferrari, ki baziliko, osnovo pesta, prideluje že dve stoletji, šele nedavno pa je začel prodajati pesto di pra, pripravljeno omako v kozarčkih; te so že umaknili s polic trgovin. »Med našimi rutinskimi testi in analizami smo v svežih izdelkih, ki niso pasterizirani in ne vsebujejo konzervansov, odkrili bakterijo,« je sporočilo podjetje. Stefano Bruzzone. Eden od lastnikov podjetja je dejal: »Zaradi substance, ki smo jo našli v enem vzorcu, smo iz prodaje vzeli celo serijo.« Povedal je še, da so v skrbi za potrošnike in da bi se izognili tovrstnim primerom, naredili vse, kar bi morali, za laboratorijske analize na leto odštejejo 25.000 evrov. »Teste še opravljamo, hipoteza botoks še ni potrjena, a obstaja tveganje, da se je v eni seriji pesta razvil strup,« je dodal Bruzzone.

Strup, ki napade živčni sistem, se lahko razvije v konzervah in kozarčkih. Navadno povzroči simptome, podobne zastrupitvi s hrano, med drugim bruhanje, bolečine v trebuhu in vročino, v izjemnih primerih pa tudi psihozo in celo smrt. 

Deli s prijatelji