BAHČISARAJ – Da kulinarične mojstrovine, še posebno tiste, katerih recepti veljajo za narodno posebnost, včasih vzbujajo v ljudeh vse prej kakor prijazne občutke, smo Slovenci na lastni koži okusili že v zgodbah o kranjski klobasi in prekmurski gibanici. Kljub nevšečnostim s sosedi, ki so trdili, da sta se omenjeni dobroti rodili na njihovih in ne naših tleh, pa ni ne ena ne druga toliko razburila strasti državljanov, da bi bil zanjo pripravljen tudi ubijati. Slednjega ne bi mogli reči za ukrajinsko narodno jed boršč, enolončnico iz mesa in zelenjave: specialiteta – v najbolj značilni različici jo pripravljajo iz svinjine in rdeče pese – je namreč postala povod za uboj 64-letnice.
Priletna Ukrajinka se je nič hudega sluteč oglasila pri sosedu, s katerim sta se tudi sicer pogosto obiskovala, ta pa ji je prijazno postregel z borščem, ki ga je skuhal sam. A če je mislil, da bo s tem na gostjo naredil vtis, se je zmotil. Prav nič navdušena ženica je jed popolnoma skritizirala, njen okus pa se ji je zdel celo tako zelo ogaben, da ga je vpričo gostitelja zabrisala v školjko. Nevljudno dejanje je slednjega tako zelo razkačilo, da je brez pomisleka zgrabil nož in jo z vso silo zabodel v trebuh.
Po podatkih preiskovalcev je bil moški v času zločina močno pijan. Ko se je tik po strahotnem dejanju nekoliko zavedel, je poklical reševalce, ti pa ženske žal niso mogli več rešiti. Izkrvavela je v reševalnem avtomobilu. »Prosil sem jo, naj ne umre, saj bom moral potem za njo žalovati,« je morilec nonšalantno izjavil policistom, ko so ti prispeli na kraj zločina.
To ni prva kriminalna zgodba iz Ukrajine, v kateri je imel boršč smrtonosno vlogo. Prav pred nekaj dnevi so v nikolajevskem okrožju na višjo kazen obsodili 30-letnega moškega iz Sevastopola, ki je maja lani v mestu Očakov oropal zakonski par tako, da jima je v boršč skrivaj zlil z vodko pomešane uspavalne tablete. Zakonca sta po tem, ko jima je zločinec z injekcijo vbrizgal še dodatni odmerek zdravil, umrla.