BREGANA – Le kakšnih 500 metrov od slovensko-hrvaške meje, v Bregani, ki je le lučaj od Samobora, tudi pri Slovencih priljubljenega mesta, znanega po zelo obiskanih sobotnih sejmih, je pred dnevi odjeknila vest, da je umrl deček. Mirko Vidović bi čez slab mesec, 11. novembra, dopolnil pet let, a ga je 10. oktobra zjutraj mrtvega v postelji našla njegova mamica.
»Že dan prej, v nedeljo, mi je Bosiljka sporočila, naj ne hodim na obisk, ker so vsi zboleli. Rekla mi je, da bodo šli zjutraj k zdravniku,« je včeraj dejala Branka, družinska prijateljica, ki se je lotila čiščenja stanovanja Vidovićevih. Že tako slabo vzdrževana hiša je bila ves teden zaprta, danes pa naj bi domov prišla oče in mama nesrečnega dečka, Bosiljka in Predrag, medtem ko bosta verjetno hčerki, sedemletna Nikolina in 11-letna Jelena, še ostali v bolnišnici. Sta še preslabotni, pa niti pravega vzroka slabosti še ni, izvemo v Bregani.
Hoteli k zdravniku, a prepozno
Prejšnji ponedeljek se je Predrag, ki se je prav tako počutil slabo, zjutraj odpravil na delo, da bi šefu povedal, da mora družino peljati k zdravniku. A je, preden se je vrnil domov, dobil klic žene, da je sin umrl. K bolni družini, kjer so vsi člani bruhali, imeli naj bi tudi drisko, so prihiteli reševalci in nesrečnega dečka oživljali, a zaman. Za njimi so prišli delavci zavoda za javno zdravstvo, pregledali celo hišo Vidovićevih in tudi vzeli vzorce hrane iz hladilnika, da bi ugotovili, ali v njej tiči vzrok zdravstvenih težav. Pri deklicah naj bi namreč, kot je za Jutarnji list dejala Alenka Markotić s Klinike za infekcijske bolezni dr. Frana Mihajlevića, potrdili salmonelo, izvidi za starše še niso znani, prav tako še ni znan vzrok smrti štiriletnika.
Je pa znana analiza hrane, ki so jo našli v hladilniku družine. V jajcih so izolirali Salmonello enteritidis. Kot smo izvedeli, naj bi družina sporna jajca dva dni prej kupila v Samoboru, v eni od večjih trgovskih verig, uvožena naj bi bila iz Poljske, naj bi jih pa trgovec še istega dne, kot je umrl deček, umaknil s prodajnih polic. A nekaj je zagotovo: jajca so kupovali tudi drugi kupci in pričakovati je še nove zastrupitve.
»Živijo revno, zdaj pa še ta tragedija,« je ob našem obisku v Bregani dejala Franciska Horvat, bližnja soseda Vidovićevih. »Še v soboto so se otroci igrali na dvorišču, bili so v trgovini, na igrišču, potem pa to. Upam, da se bodo vsaj drugi izvlekli,« je zavzdihnila Horvatova.
Izvidov še ni
»Saj sploh še ni izvidov! Nihče ni rekel, da je deček umrl zaradi salmonele! Tega niti minister za zdravje ni potrdil! Novinarji delate paniko in pišete marsikaj! Saj vem, da Slovenci radi hodite k nam po nakupih, a se nimate česa bati,« je zatrdila Branka in dodala, da se vsak dan sliši z Vidovićevima ter da so vsi zunaj smrtne nevarnosti. In kaj so jedli dan prej? »Res so jedli jajca, pa rizi bizi in mesni narezek,« je potrdila Branka.
Kaj je salmoneloza Je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Povzročitelji so bacili iz družine enterobakterij, znanih je več kot 2400 serotipov, beremo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Doba inkubacije, čas od okužbe do začetka bolezni, traja od 6 do 72 ur, ponavadi od 12 do 36 ur. Salmoneloza je nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi: s salmonelami je lahko okuženo surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če teh živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Okužimo se lahko vsi, bolj dovzetni so ljudje, ki uživajo zdravila za zmanjšanje kislosti želodca, in tisti z oslabljeno odpornostjo. Simptomi okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri ljudeh, ki imajo kronične bolezni, pa lahko trajajo več tednov. Skrbimo za zadosten vnos tekočine, posebna dieta ni potrebna, uživamo lahko hrano. Zapleti so redki: bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. V tem primeru je potrebna hospitalizacija, prav tako, če bolniku grozi nevarna dehidracija. Potrebna je dosledna higiena: salmonele se namreč izločajo v blatu, v povprečju pet tednov, pri otrocih, mlajših od pet let, še dlje v tem času pa so bolniki kužni. Salmonelozo preprečujemo z dobro osebno higieno, ustreznim shranjevanjem živil in predvsem dobro toplotno obdelavo živil, zlasti surovega mesa (najmanj pol ure pri 70 stopinj Celzija, toliko mora biti tudi v najdebelejšem delu mesa). U. S. |