SMRTNO NEVARNO

Frankolovo: zastrupljena v kleti

Objavljeno 09. oktober 2014 18.30 | Posodobljeno 09. oktober 2014 18.30 | Piše: A. L.

Šlo naj bi za zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Fotografija je simbolična.

FRANKOLOVO – Danes kmalu po 12. uri so na pomoč poklicali zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v kletnih prostorih na Frankolovem, občina Vojnik, poroča uprava za zaščito in reševanje. Na poročilo še čakamo.

Vrenje mošta

Sicer pa je jesen čas, ko številni pridelujejo mošt. Policija vsako leto opozarja, da pri njegovem vrenju nastaja večja količina ogljikovega dioksida (CO2), ki zmanjša vsebnost kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh takrat smrtno nevarno. Svetujejo, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.


Ogljikov dioksid – CO2

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid (CO2) plin brez barve in vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Zastrupljajo tudi peči

Ogljikov monoksid (CO) nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, tj. snovi, ki vsebujejo ogljik. To so fosilna goriva, kot npr. bencin, zemeljski plin, kurilno olje, propan, premog, drva itd. Ob nezadostni količini kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov.


Ogljikov monoksid – CO

Ogljikov monoksid je izjemno strupen plin, ki je še posebej nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Je brez vonja, barve in okusa. Že zelo majhna količina ogljikovega oksida v zraku (0,4 vol %) je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem.

Če pride do zastrupitve s CO ali CO2, je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Pri tem je treba poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem omogočimo dostop kisika v prostor, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru, so v preteklosti zapisali na spletni strani Policije.

Deli s prijatelji