IZKORISTITE PRAVICO

Ste nezaposleni? To je pravica, ki je ne gre zamuditi

Objavljeno 30. januar 2019 10.39 | Posodobljeno 30. januar 2019 11.00 | Piše: N. Č.

Do 5. februarja je treba finančni upravi sporočiti, ali boste uveljavljali vzdrževane družinske člane drugače kot med letom.  

Zavezanec lahko uveljavlja olajšavo za zakonca, partnerja, starša, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti in če nima lastnih sredstev za preživljanje. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Bliža se datum 5. februar, ko z vlogo na Fursu lahko poskrbite za čim boljši izkoristek davčnih olajšav za vzdrževane družinske člane. To niso le otroci, temveč lahko tudi zakonec ali zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto, razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec, ter starši oziroma posvojitelji zavezanca in drugi člani kmetijskega gospodinjstva.

Enako kot starše lahko zavezanec uveljavlja tudi tasta ali taščo, če zakonec ni zavezanec za dohodnino in če nima lastnih sredstev za preživljanje oziroma so ta manjša od olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Z zavezancem morajo živeti v skupnem gospodinjstvu ali pa biti v socialnovarstvenem zavodu, zavezanec pa krije stroške. To velja tudi za starše ali posvojitelje zavezanca.

Prihodki morajo biti manjši od 2436,92 evra letno oziroma 203,08 evra mesečno

Vzdrževani družinski član običajno nimajo lastnih sredstev za preživetje oziroma so ta nižja od olajšave. Družinski član, za katerega bi zavezanec uveljavljal olajšavo, ne sme na letni ravni preseči 2436,92 evra, če zakonec uveljavlja letno olajšavo, oziroma prihodki ne smejo biti višji od 203,08 evra, če zavezanec uveljavlja mesečno olajšavo.

Velja opozoriti, da med prihodke štejejo tudi prejemanje otroškega dodatka, vsa sredstva za preživetje, ki jih nezaposleni dobi pri CSD, kot tudi z dohodnino obdavčeni prihodki, kamor sodijo najemnine in dohodki iz kapitala.

Ali vas partner, starši (če ste brezposelni), posvojitelji itn. lahko uveljavljajo za vzdrževanega družinskega člana, je tako odvisno predvsem od višine vaših prihodkov.
Deli s prijatelji