DIANA

Ni vedela, kakšen zaklad ima v omari

Objavljeno 08. december 2018 08.14 | Posodobljeno 08. december 2018 08.14 | Piše: B. K. P.

Britanka je leta 1994 za 225 evrov kupila Dianino obleko. Avkcijska hiša zdaj zanjo pričakuje več kot sto tisočakov.

Na dražbi je 131.000 evrov dosegla bela obleka, ki jo je leta 1989 Diana nosila na državniškem obisku Hongkonga. FOTO: Wikiemedia Commons
Do 113.000 evrov si britanska avkcijska hiša obeta od obleke, ki jo je leta 1986 na državniškem banketu v Bahrajnu nosila pokojna princesa Diana. Belo svileno obleko je osem let pozneje v trgovini z rabljenimi oblačili opazila gospodinja, ki je tam občasno delala, in jo, ne vedoč, kako pomembna je, kupila za 225 evrov.

image
Nosila jo je v Bahrajnu. FOTO: Taylor Auctions

Nova lastnica je hotela dolgo obleko, ki jo na ramenu krasi velika pentlja, životec pa ima okrašen s kristalčki, nositi na enem od svečanih plesov, a se ga na koncu ni udeležila, in obleka je obvisela pozabljena v njeni omari. Britanka je vedela, komu je obleka pripadala, a spoznala, kakšen zaklad ima doma, šele leta pozneje, ko je nekega večera gledala dokumentarni film o pokojni princesi, v katerega so vključili tudi posnetek njenega obiska v Bahrajnu, na katerem jo je nosila.

image
Diana je v dobrodelne namene podarila več svojih oblačil. FOTO: Guliver/Getty Images

Še več let pa je minilo, da se je Britanka odločila, da se od nje loči, in jo je ponudila londonski avkcijski hiši Taylor Auctions, kjer so ocenili, da bi zanjo lahko iztržili od 80.000 do 113.000 evrov. Kerry Taylor, vodja omenjene hiše, je dejala, da je, čeprav je Diana umrla že pred 20 leti, še vedno zelo veliko zanimanje za reči, ki so ji pripadale oziroma imajo kakršno koli zvezo z njo.

image
Na dražbi je 131.000 evrov dosegla bela obleka, ki jo je leta 1989 Diana nosila na državniškem obisku Hongkonga. FOTO: Wikiemedia Commons

»Diana ima ogromno oboževalcev, a ni jih veliko, ki bi si lahko privoščili to obleko. Kljub temu gre za pomembno reč in zagotovo bomo našli kupca zanjo. In ne le to, obleka je odlično ohranjena, gospa, ki jo je kupila, je ni nikdar nosila, shranila jo je v škatlo in tam je ostala do pred kratkim,« je dejala Taylorjeva. Dolgo obleko sta oblikovala Elizabeth in David Emanuel, dvojec, ki je izdelal tudi Dianino poročno obleko.

Narejena je bila za obisk Bahrajna, kar pomeni, da sta se oblikovalca trudila, da bi zakrila čim več kože, kot se v zalivskih deželah spodobi.

Narejena je bila za obisk Bahrajna, kar pomeni, da sta se oblikovalca trudila, da bi zakrila čim več kože, kot se v zalivskih deželah spodobi. Banket, priredil ga je bahrajnski emir, je Diana obiskala v družbi moža princa Charlesa, gostitelj pa se je pozneje spominjal, da ga je princesa med enim od njunih pogovorov vprašala, kako bi se odzval, če bi se hotel njegov sin poročiti z visoko, svetlolaso Angležinjo, na kar je odgovoril, da bi bil zelo ljubosumen. Enajst let pozneje se je Diana zaljubila v milijonarja egiptovskega rodu Dodija Al Fayeda, s katerim sta še istega leta skupaj umrla v prometni nesreči v Franciji.

Naredila sta ji tudi burko

Preden sta se Diana in Charles podala na obisk zalivskih držav, sta oblikovalca David in Elizabeth Emanuel dobila težko nalogo – princesi sta morala skreirati garderobo, ki bo ustrezala tamkajšnjim strogim pravilom oblačenja. Tako so imele vse njene oprave dolge rokave, krila so segala do tal, oblikovala sta celo burko. Ali sta jo tudi izdelala, ni znano, a Diana na omenjenem obisku burke ni nosila ob nobeni priložnosti.

Princesa Diana je v dobrodelne namene podarila več svojih oblek. Med njimi temno modro žametno obleko, ki jo je nosila med obiskom Bele hiše leta 1985 in v kateri se je zavrtela z Johnom Travolto. Ko so jo prodali na dražbi, je podrla takratni rekord avkcijske hiše Christie's s 128.000 evri. Še več, 131.000 evrov, je dosegla bela svetlikajoča se obleka, ki jo je leta 1989 nosila na državniškem obisku Hongkonga, 80.000 pa je na dražbi dosegla svilena obleka, ki jo je pokojna princesa nosila eno leto prej ob obisku Francije. 
Deli s prijatelji